Читај ми!

Детињство без заштите?

Нова у низу несрећа на спортском терену догодила се у Књажевцу када је метална конструкција пала на дечака у дворишту Средње техничке школе и усмртила га на лицу места. Ланац одговорних је дуг, надлежности се преплићу, а многа питања и даље су без одговора.

Правила понашања у школи су јасна – дужност ученика је да напусти школско двориште 15 минута после завршеног последњег часа, а када наставе нема, забрањено је да долази у школско двориште или зграду.

Папир је једно, а пракса друго, јер се многа деца играју у школским двориштима и кад немају наставу. Ко брине о безбедности спортске опреме у њима?

"То је дужност директора и школе да обезбеди сигурну наставу и образовање у школи. Све што се догоди јесте на директору, на који начин он то спроводи, а директор то спроводи са својом техничком службом – са домаром, спремачицама", објашњава директор ОШ "Вук Караџић" у Београду Златко Грушановић.

Акредитовани контролор спортских терена и дечјих игралишта Марко Стојчић истиче да је прва и основна ствар да онај ко поседује опрему, у овом случају школа, одговоран за сву опрему која се налази у оквирима школског дворишта и одговоран је да је држи безбедном.

Међутим, поједине школе имају стару опрему коју, тврди, нико не одржава. Како би избегле несреће, поједине школе су металне конструкције замениле дрвеним.

"Све што може да се поправи, домар ујутру – или у зависности од свог распореда – обилази редовно објекте и справе у школи, да би утврдио безбедност", наводи директор школе Златко Грушановић.

Контролор Марко Стојчић истиче да је проблем недостатак новца да би се игралишта привела стандарду.

"Небезбедно игралиште опасно по живот не сме да стоји на јавној површини. Јер, ако стоји на јавној површини, држава је рекла: користите га слободно", додаје Стојчић.

После школе, следећа адреса одговорна за безбедност у школском дворишту су министарства: просвете, омладине и спорта и државне управе и локалне самоуправе. Међутим, и они само док настава траје.

Заменик министра просвете Љубиша Антонијевић подсећа на школске полицајце који покривају одређене безбедносне аспекте у школи.

Несрећа у Књажевцу је друга на спортском терену у последњих месец дана. Пре три недеље, на спортском игралишту у Барајеву тешко је повређен једанаестогодишњи дечак када је на њега пала метална конструкција гола.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару