Читај ми!

Остварен сан Аните Балаж

Екипа Радио-телевизије Србије била је у Бечу у посети тринаестогодишњој Анити Балаж, којој је крајем августа трансплантирано срце.

Сањала је да ће јој се баш на тринаести рођендан испунити највећа жеља. И ником о тим сновима није много причала, док у ноћи између 26. и 27. августа није схватила да ће јој се сан остварити.

Анита Балаж добила је тада ново срце, а механичка пумпа коју су јој лекари бечке АКХ клинике уградили пре скоро годину дана, успела је да јој сачува плућа.

"Прошло је месец дана од трансплантације, осећам се супер. Напокон се осећам потпуно здраво", прича задовољно Анита.

Ксенија Балаж, Анитина мајка, каже да се нису тако брзо надали трансплантацији, с обзиром на то да је Анита 18. августа стављена на листу.

"Анута је рекла: 'Дошло је моје срце, ја сам вам рекла да ћу на рођендан добити срце'. Анита је испробавала шта ће да обуче, и мени је рекла: 'Мама лепо се обуци, ово је свечани тренутак'. Јавили смо свима и замолили да се моле за њу", каже Ксенија Балаж.

Ипак, Анита у наредних годину дана мора да буде посебно опрезна. Али, ова храбра девојчица, која је успела да добије најтежу животну битку, не скида осмех с лица ни у тренуцима када мора да попије пуну шаку лекова.

"Сад смем да трчим, скачем, шетам колико хоћу, али ипак има и неких забрана. Не идем још у школу, не смем све да једем. Била сам 27 дана у болници, и пијем доста лекова сада после трансплантације, 13-14 врста, три пута дневно", каже Анита.

Њена мајка каже да су их лекари упутили на то шта сме, а шта не сме да једе.

"Дали су нам тачан јеловник, да водимо рачуна о томе. Мора да се води рачуна о хигијени, прехлади, вирусима. Анита када излази напоље маску треба да носи. Трудимо се да води нормалан живот."

Анитина жеља пре операције била је да постане кардиолог. Сада је, међутим, ситуација другачија.

"Сад више не желим. Све ми се ово смучило када сам видела шта све они раде. Ја сам мислила да је то само ултразвук слушалицама. Баш не бих волела. Али опет помажу", каже Анита.

Сада јој је, каже, највећа жеља да што пре оде кући јер јој сви јако недостају.

Ако све буде у реду, и лекари дозволе, та жеља ће јој бити испуњена негде на пролеће.

Анита Балаж је прво дете из Србије чију је трансплантацију срца у иностранству платила држава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару