Читај ми!

Откривање отисака уз изум српског научника

Србија би могла да продаје знање, али би за науку морала да издваја више од садашњих 0,5 одсто бруто домаћег производа. Физичар Милутин Стоиловић направио је у Аустралији машину за откривање невидљивих отисака на месту злочина.

Стоиловићев изум, који се производи и продаје готово свим криминалистичким полицијама света, доноси Аустралији огроман профит.

Рођен је у срцу Шумадије, школовао се у Београду, за своје знање није имао подршку на овим просторима, па је пре више од 30 година отишао у Аустралију која му је обезбедила све услове за живот и рад.

После петогодишњег истраживања, физичар Милутин Стоиловић направио је драгуљ форензичке науке – машину полилајт, која открива и најслабије отиске на месту злочина.

Хемикалија нихиднин, коју наша криминалистичка полиција користи, открива само јаке и средње отиске убица и силоватеља. Употребом Стоиловићевог изума, сада ће и веома слаби, невидљиви отисци бити доступни у откривању почиониоца злочина.

Прикупљени отисци се третирају цинк-хлоридом који мења боју и особине, па слаби отисци постају флуоросцентни и видљиви.

"Ја сам открио да се тако третирани отисак потопи у течни азот чија је температура минус 196 степени, флуоресцентност им се повећа, тако да сви отисци могу да се виде, чак и они најслабији", објашњава физичар Милутин Стоиловић.  

Стоиловићев изум користи се у 98 одсто истрага злочина у свету. На позив МУП-а Србије, у Центру за форензичку обуку Криминалистичко-полицијске академије обучавају се форензичари како да поуздано и брзо дођу до материјалних доказа коришћењем тог апарата. Два апарата, вредна око 50 хиљада аустралијских долара, поклонио је српској полицији.

"Апарат полилајт и сама обука коју је господин Стоиловић пружио нашим форензичарима значиће много за српску полицију и цели кривични процес. Спектар метода које ми иначе примењујемо ће се знатно проширити", каже начелник Криминалистичко-техничког центра МУП-а Србије Лазар Нешић.

Једна улица у Камбери названа је по његовом изуму. Милутин Стоиловић један је од пет кандидата за титулу најуспешнијег Аустралијанца ове године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару