Читај ми!

Селаковић: Кључ реформе жеља за променом

Потребно је савлађивање специјалних вештина када су у питању носиоци правосудних функција, али и судијски помоћници и административно особље, каже министар правде Никола Селаковић. У Врњачкој Бањи отворено је Годишње саветовање судија "Судијски дани 2014".

Министар правде Никола Селаковић рекао је у Врњачкој Бањи да је кључ реформе правосуђа у спремности и жељи да се мења на боље.

"Да би се неко мењао, најпре мора скупити храброст да призна да има бројне мане и да покаже искрену вољу и жељу за променом набоље. Ко заиста тежи таквој промени неће имати проблем да лоше навике мења, да ради више и стиче нова знања без којих нема напретка", рекао је Селаковић на отварању Годишњег саветовања судија "Судијски дани 2014".

Селаковић је указао да је један од кључних заједничких задатака Врховног касационог суда, који је организатор саветовања, и Министарства правде унапређење информационих технологија и успостављање е-правосуђа.

За то је, како је навео, потребно савлађивање специјалних вештина и када су питању носиоци правосудних функција и када је реч о судијским помоћницима али и административном особљу.

"Слична ситуација је и у погледу увођења програмског буџета и преласка пуних буџетских надлежности на Високи савет судства. Ови процеси ће, поред стручног усавршавања у области финансија, аналитике и стратешког планирања, захтевати и значајно виши ниво финансијске дисциплине судова", навео је Селаковић.

У том контексту, како је напоменуо, један од приоритетних задатака је унапређење наплате судских такси.

Министарство правде ће, како је навео, уложити максималне напоре да у будућности буде остављан разумно дуг рок за обуку и прилагођавање новим правним институтима, пре почетка примене закона којима се они уводе.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић истакао је да је независност судства кључна за добро правосуђе које суди без утицаја извршне власти.

Због тога је, како је навео, радна група за измену Устава, предложила низ решења којима би се отклонио утицај извршне и законодавне власти на судску, посебно када је у питању састав Високог савета судства, избор судија и председника судова и статус судија.

"Неприхватљиво је да се у највишем правном акту - Уставу налазе систематске и структуралне препреке независном положају судова. Зато је радна група Комисије за спровођење националне стретегије реформе правосуђа израдила прву верзију предлога за измену Устава Србије у делу који се односи на правосуђе", рекао је Милојевић.

Апеловао је на судове да штите права грађана, решавају старе предмете, а заложио се и за измене Закона о извршењу и обезбеђењу којима би се постигла већа ефикасност извршних поступака.

Саветовању присуствује око 1.000 судија, тужилаца, адвоката из Србије, као и гости из иностранства.

Наредна три дана учесници скупа ће размотрити питања од важности за оступање судова и судску праксу из кривичне, грађанске, управне и прекршајне материје.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару