Почела 45."Радост Европе"

Свечаним дефилеом деце из 18 европских држава, у Београду је почела 45. манифестација "Радост Европе". Током четири дана деца ће представити своје земље кроз музику, плес, сликарство и свеукупно дечје стваралаштво.

Уз пратњу Оркестра полиције Министарства унутрашњих послова, мажореткиња Панчева и кловна, ументика Марка Илића са децом из Дома за децу без родитељског старања "Јован Јовановић Змај'', деца Европе стигла су на Кошаркашки терен "Партизан" где је уз игру и песму свечано проглашен почетак овогодишњег дружења, преноси Танјуг.

Наступио је Хор Дечјег културног центра Београд, Хор Основне школе "Лаза Костић", перкусионисти Музиче школе "Станковић'' и Културно уметнички центар "Талија''.

Овогодишњи сусрети деце Европе од седам до 14 година трајаће четири дана, деца из Албаније, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Летоније, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Турске, Француске, Црне Горе и Чешке биће гости својих вршњака из Србије.

Током четири дана деца ће своје земље представити кроз музику, плес, сликарство и свеукупно дечје стваралаштво, дружиће се и бавити спортским активностима на Ади Циганлији, одржати заједничке концерте "Сусрети пријатељства" у ДКЦБ а манифестацију ће затворити гала концерт у Центру "Сава", у недељу, 5. октобра.

Тема овогодишњих сусрета је Декларација о правима детета која је потписана пре 25 година у УН, потписница је и Србија а мото је стих из књиге Љубивоја Ршумовића из књиге "Буквар дечјих права" који каже да ће деца својом љубављу спасити планету.

Према речима једног од оснивача и активног учесника највеће међународне манифестације дечјег ствараластва, установљене 1969. године поводом Светског дана детета, Донке Шпичек, деца из Европе су и даље гости у породицама, школе су домаћини а свако дете има свог домаћина у Београду.

"Да тога нема, 45 година не би било манифестације "Радост Европе'", казала је она и додала да је потребна већа подршка друштва.

Ове године председник Организационог одбора "Радост Европе" је супруга председника Драгица Николић и она ће примити децу из Европе у Палати Србија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару