Читај ми!

Протест због несреће на Бранковом мосту

Група грађана окупила се око 17 часова на Бранковом мосту у знак подршке Бојану Јовановићу, који тражи да се пронађе возач који усмртио његовог сина Луку. У полицији кажу да помака у истрази има, али да починиоца још нису нашли.

Бојан Јовановић је од прошле недеље почео свакодневно да излази на Бранков мост, на место где се пре две недеље догодила саобраћајна несрећа у којој је погинуо његов син, тражећи од полиције да се случај расветли.

Грађани су се спонтано организовали и окупили преко друштвених мрежа, како би подржали породицу убијеног младића.

Јовановић је рекао да његовог "Луке више нема", али да жели да истраје да се починилац пронађе и да људе који беже са лица места након саобраћајне несреће треба најстроже казнити.

"Ми питамо ко је крив - кривац постоји сигурно. Игром случаја ми то још не знамо, без обзира на рад полиције", рекао је Јовановић.

Навео је да је свакодневно у контакту са МУП-ом и да они свој део посла раде у складу са могућностима, а посебно је похвалио људе који су свакодневно на терену.

"Да ли ту има још нечега не знам. Уверен сам да људи који раде на овом случају дају све од себе. Да ли је сплет околности, случајност или нешто друго да се упорно не може до бољег снимка, то је друга тема и није за разговор", каже Јовановић.

Јовановић је још једном замолио оне који су те ноћи били на Бранковом мосту да се јаве полицији или породици на мејл bojan.info@gmail.com или sanjajovanovic73@gmail.com, како би се коначно ставила тачка на овај случај.

"Желимо да овај град буде сигурнији за нашу децу у будућности. Макар то био и 'велики брат', али да знамо о чему се ради, а не да стоје кутије по граду, а ми да размишљамо да ли снимају или не", каже Јовановић.

Његова супруга позвала је очевице да се јаве полицији.

"То је путничко возило, црвене боје. Искрено, не види се тип аутомобила, али тај неко може да се препозна. Ипак су то јутарњи часови, није он ишао не знам где, вероватно се враћао из провода. Апелујем да се очевидац јави", замолила је Лукина мајка.

Међу окупљенима био је и Огњен Трипковић кога је слична судбина задесила пре неколико година када је у саобраћајној несрећи на углу Булевара Деспота Стефана и Цвијићеве у саобраћајној несрећи погинуо његов син.

"Дошли да дамо подршку човеку да се пронађе починилац дела", рекао је Трипковић и додао да у овом случају, као и случају његовог сина, не може да верује да се на основу снимка камере не може открити починилац.

Адвокат Дамир Окановић рекао је за РТС да су камере само један од трагова који могу да послуже полицији у истрази.

"Ту су и базне станице, мобилне телефоније, делови који су отпали са возила, дакле полиција има пуно метода да дође до возила", каже Окановић.

Лука Јовановић је погинуо на Бранковом мосту 25. јула, када је на на њега налетео "мини-кантримен" док је са још тројицом другара, у повратку из града, покушавао да са коловоза помери "ладу", којој је, док су се возили, отпао точак.

Док су гурали аутомобил из средње у крајњу десну жуту траку, у смеру од Зеленог венца ка Новом Београду, великом брзином наишао је "мини-кантримен" и ударио у њих.

Марковић: Прегледано око 100 "мини кантрименa"

Начелник београдске Управе криминалистичке полиције Небојша Марковић рекао је новинарима да је полиција, у оквиру потраге за особом која је возилом усмртила Луку Јовановића, прегледала око 100 "мини кантримена".

Како је истакао, до сада није утврђено да је неко до њих коришћено у том кривичном делу.

Марковић, који је данас, после великог броја медијских извештаја посвећених овом случају, новинарима уз сагласност тужилаштва поделио снимке са оближњих полицијских камера, објаснио је да управо ти снимци показују зашто полиција читавих 15 дана не успева да пронађе починиоца.

Према његовим речима, снимци којима полиција располаже су неупотребљиви, зато што једна камера бележи саобраћај у жутој траци и далеко је од места удеса, док друга, која бележи преласке возила кроз црвено светло, аутоматски бележи само оне који не поштују светлосну сигнализацију.

"До сада никакву помоћ нисмо добили од очевидаца, а значио би нам било који број или слово (са регистарске ознаке)", рекао је Марковић и истакао да се све проверава.

У Београду, како је прецизирао, има стотинак возила "мини кантримен", а међу онима које је полиција прегледала су и возила са страним регистарским таблицама.

Марковић је истакао да истрагу води Треће одељење за сексуалне, крвне деликте и деликте у саобраћају, које је протеклих година успешно расветлила између 90 и сто одсто случајева из свог делокруга.

Иако није могао да обелодани све детаље из истраге, Марковић је рекао да је полиција претресла велики број кућа и гаража на могућим правцима удаљавања починиоца, али да возило није пронађено.

Начелник УКП Београд је истакао да овај случај показује да престоница треба да, попут других европских метропола, инсталира такозване паметне системе за надзор, будући да су неке од камера којима сада располажемо старе и по неколико деценија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи