Читај ми!

"Хоризонт 2020" шанса за мала и средња предузећа

Поводом приступања Србије еврoпском програму "Хоризонт 2020", који подстичe иновацијe и научни развој, министар образовања, науке и технологије Срђан Вербић рекао да тај програм отвара велике шансе за научнике, проналазаче, мала и средња предузећа.

"Србија ће одсад моћи да учествује не само у коришћењу средстава, него и одлучивању", рекао је Вербић новинарима у Бриселу, после свечаног потписивања споразума о приступању "Хоризонту 2020", преноси Танјуг.

Министар је напоменуо да ће српским научницима и иноваторима одсад па до 2020. године бити доступна средства за подстицање иновација, која укупно износе близу 80 милијарди евра.

"Овај програм је врло повољан не само за научне установе, него и за мала и средња предузећа, која одсад могу да конкуришу са пројектима", навео је Вербић.

Србија је, према његовим речима, и раније успешно конкурисала у оквиру програма ФП, који је претходница "Хоризонта 2020".

"Проценат одобрених пројеката у претходним годинама је преко 15 одсто, што је веома добар резултат у односу на европски просек", додао је Вербић.

Помоћник министра за европске интеграције Виктор Недовић, који је присуствовао церемонији приступања програму, рекао је да министарство преко Привредне коморе настоји да помогне што већем броју предузећа да дођу до средстава из европских фондова.

"Наше министарство је фокална тачка, али не желимо да радимо све сами, тако да настојимо да укључимо и Комору и остала министарства", додао је Недовић.

Недовић је истакао да Србија има велике шансе, пре свега са програмима из области информационих технологија, пољопривреде, транспорта и нанотехнологије.

Програму "Хоризонт 2020", који је намењен не само чланицама ЕУ него и земљама кандидатима и аспирантима за чланство, данас су приступиле и Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија, Албанија и Молдавија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи