Читај ми!

Обележавање 160. година од рођења Пупина

Под покровитељством председника Томислава Николића, овог октобра обележава сe 160 година од рођења Михајла Пупина. Осим свечаних академија и промоције науке широм Србије, идеја је и да се постави споменик научнику испред зграде техничких факултета у Београду.

Једна од идеја је и да се настави истраживање још неоткривених Пупинових патената у свету. До сада их је откривено 87.

Научник из Идвора. Један од оснивача НАСЕ, српски лобиста, добитник Пулицерове награде за дело "Од пашњака до научењака". Професор на Колумбија универзитету. Пупин је заслужан и што се електроенергетика и телекомуникације код нас изучавају већ 120 година.

Декан ЕТФ-а и председник Одбора за обележавање Пупиновог јубилеја професор Бранко Ковачевић истиче да је баш захваљујући "њему и његовој иницијативи и сарадњи са професором Ђорђем Станојевићем уведена настава електротехнике на Великој школи у Београду".

"Почела је настава 1894. године свега неколико година када је Пупин почео то да ради у Америци и у то доба можда је било само неколико универзитета, можда само три универзитета у свету који су почели да изучавају електротехнику као посебну дисциплину", рекао је Ковачевић.

Свет га памти и по калемовима и као родоначелника сонара.

Лабораторије које је видео у Кембриџу пресликао је на Колумбија универзитет. И дан данас је то велики истраживачки центар. Из те лабораторије изашло је око 20 нобеловаца, од тога четири су Пупинови ђаци.

А да ли ће се споменик Пупину, дело професора Мирољуба Стаменковића, наћи код техничких факултета наспрам споменика Николи Тесли, зависи пре свега од новца. Половину средстава обезбедила је Фондација Младен Селак.

"Другу половину треба сами да скупимо користећи пре свега наше компаније које раде у области телекомуникација, електротехнике", каже Ковачевић и додаје да је градска влада дала решење.

Обележавање сто шездесете годишњице Пупиновог рођења практично је почело академијом у Матици српској. У Зрењанину је ова година проглашена годином Пупина. У Идвору је обновљена Пупинова кућа. Остало је да се санира школа у коју је ишао и поправи кров Меморијалног центра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи