Читај ми!

Пољопривреди потребна додатна помоћ

Министарка пољопривреде Србије Снежана Богосављевић Бошковић позвала је међународне институције да додатно помогну пољопривреди Србије у санацији штета од поплава.

Снежана Богосављевић Бошковић је, на отварању дводневне годишње конференције организације "Агро-исток" у Београду, истакла да је пољопривреди потребно још помоћи након катастрофалних поплава које су погодиле земљу.

"Доста времена и средстава биће потребно за потпуну санацију штета од поплава и зато позивам међународне институције да у оквиру својих финансијских и кредитних могућности помогну Србији и њеној пољопривреди", рекла је министарка.

Она је захвалила Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и Организацији за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) на досадашњој помоћи.

На скупу на којем се разговара о начинима производње већих количина квалитетније хране у региону Европе и централне Азије, министарка је рекла да се српски произвођачи тренутно налазе у специфичној позицији, јер послују у условима започињања преговора о приступању Србије Европској унији.

То су, истиче, услови када аграр и рурални развој морају да се прилагоде правилима заједничке пољопривредне политике Уније.

"Тај процес ће захтевати од српских произвођача да се прилагоде правилима и стандардима ЕУ, како би се благовремено припремили за захтеве које намеће високо конкурентно европско тржиште", нагласила је Богосављевић Бошковић.

Она је подсетила да Србија већ годинама остварује суфицит у трговини пољопривредно-прехрамбеним производима са ЕУ, те да је свесна високих захтева тог тржишта.

"Квалитет српских производа задовољава међународне стандарде, али наши произвођачи често не могу да обезбеде довољне количине, због чега пласман бива угрожен", рекла је министарка пољопривреде.

Указала је на то да је за пуно коришћење извозних потенцијала српске пољопривреде потребно максимално искористити преференцијални приступ највећим тржиштима, попут ЕУ и Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, повећати пласман производа са географском ознаком и традиционалних производа.

Како је додала, потребно је радити и на удруживању пољопривредника, али и на унапређењу свих сегмената тржишног ланца.

Око 120 водећих пољопривредних произвођача, стручњака, представника агро-компанија, влада и међународних организација састали су се у Београду на скупу мреже "Агро-исток" како би разговарали о томе како подржати производњу "најбоље хране" у Европи и централној Азији.

Годишњи скуп "Агро-исток" одржава се у организацији ФАО и ЕБРД, уз финансијску подршку Светске банке.

"Агро-исток" је неформална платформа кључних актера у пољопривреди, финансирању агро-бизниса и у руралном развоју у Европи и централној Азији. Та мрежа постоји од 2002. године, а основали су је ЕБРД, ФАО, Светска банка и Централноевропска иницијатива (ЦЕИ).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару