Читај ми!

Прихваћен захтев за проверу Стефановићевог доктората

Сенат Универзитета у Београду прихватио је иницијативу 10 факултета да од Конференције универзитета Србије (КОНУС) затражи формирање независне комисије за испитивање доктората министра Небојше Стефановића.

На данашњој седници је одлучено да Сенат предложи да се формира комисија која треба да уради експертизу Стефановићеве докторске дисертације, одбрањене на Универзитету Мегатренд, преноси Танјуг.

Сенат ће упутити писмо са тим предлогом КОНУС-у (телу које окупља приватне и државне универзитете), националним саветима за високо образовање и за науку, али и Министарству просвете.

На седници је било полемике о томе ко треба да формира комисију, да ли све треба да остане у оквиру Мегатренда, како је сада законски дефинисано, или свој став треба да искажу КОНУС, Национални савет за високо образовање, Комисија за акредитацију, Министарство просвете...

"Прва адреса је КОНУС, јер би он, према нашем мишљењу, могао да формира независну комисију", рекао је декан Филозофског факултета Милош Арсенијевић новинарима након седнице.

"Задовољни смо што је са само једним уздржаним гласом Сенат одлучио да подржи иницијативу", истакао је Арсенијевић и навео да је првобитна иницијатива проширена не само на КОНУС него и на савете и Министарство просвете.

Предлог је на иницијативу Филозофског факултета поднело веће групације 10 факултета друштвено-хуманистичких наука, међу којима су и Правни факултет, Факултет политичких наука, Економски, Филолошки факултет...

За иницијативу су гласали сви чланови Сената, осим ректора Универзитета у Београду Владимира Бумбаширевића, који је био уздржан, јер, како је рекао, "КОНУС није права адреса за такав захтев".

Бумбаширевић је додао да ће то тело, чији је он председавајући, о предлогу расправљати на првој седници која, како каже, још није заказана.

"Сматрам да КОНУС нема мандат да преиспитује појединачне радове и докторске радове студената својих чланица", образложио је ректор своју уздржаност и навео да би то могао да буде посао Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Током седнице је неколико декана оценило да Сенат УБ не треба "да се скрива" и да мора да искаже свој став према том, како је речено, озбиљном, друштвено опасном понашању.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару