Читај ми!

Гашић са Братушековом у Обреновцу

Министар одбране Братислав Гашић каже да припадници Војске Србије у овом тренутку предузимају кораке на рушењу објеката које су претрпели највећу штету у поплавама и у које грађани не могу да се врате.

"Кренућемо и са изградњом нових, јер сматрамо да наша војно-грађевинска дирекција може то најбрже да уради у Крупњу и Обреновцу", рекао је Гашић у Обреновцу, који је обишао заједно са премијерком Словеније Аленком Братушек.

Гашић је нагласио да сада "све наше инжењеријске снаге ангажујемо на тај део".

Упитан о ситуацији у Обреновцу, Гашић је истакао да је око 200 објеката оштећено и са напуклинама, а да је 17 кућа срушено, док је 11.000 објеката из разних разлога угрожено.

Према његовим речима, стручне и општинске комисије треба да дају налог који су објекти за рушење, који за санацију, а потом ће војска обавити свој део посла.

Министар одбране је нагласио да припадници ВС остају у Обреновцу да помогну, апелујући на грађане да им изађу у сусрет и помогну јер су непрестано на терену и раде по 24 часа дневно.

Говорећи о ситуацији са водом за пиће, Гашић је изразио очекивање да ће тај проблем ускоро бити решен, нагласивши да то зависи од анализа које врши Завод за јавно здравље.

"Гледамо да што пре оспособимо и водовод...знате да смо имали 21 артерски бунар који је био оштећен и пун муља", рекао је Гашић.

На питање зашто није укинута ванредна ситуација у Обреновцу, министар одбране је објаснио да је то урађено како би се боље организовале набавке и обавило све оно што мора да се уради и обави се брже, укључујући и експропријацију земљишта и добијање грађевинских дозвола за градњу кућа.

"Зато се и ВС укључила да својим машинама, стручњацима и грађевинским инжењерима да буде од помоћи и овде и у Крупњу", рекао је Гашић.

У Обреновцу и даље се ради на поправи колектора за фекалну канализацију. Војска је избацила гомиле ствари које је поплавни талас претвори у ђубре док се истовремено врши и дезинфекција терена.

Током обиласка Обреновца, Братушекова је обећала да ће Словенија наставити да помаже Србију у обнови штете од поплава.

Према њеним речима, Словенија је у договору са министарством здравља Србије већ донирала лекове и медицинска средства.

После обиласка основне школе, Дома здравља, центра града и радова на колектору за фекалну канализацију, Братушек је указала да оно што је могло да се види на телевизији у Словенији знатно другачије него кад се гледа уживо.

Гашић је захвалио премијерки Словеније што је са сарадницима обишла Обреновац и на лицу места се упознала са размерама штете.

Гашић је апеловао на све пријатеље Србије да помогну колико могу у обнови, "јер не смемо да станемо са прикупљањем помоћи јер нам предстоји велики посао на обнови Обреновца и целе земље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару