Читај ми!

Oтворено реновирано породилиште у Врању

Председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица отворили у Врању обновљено породилиште Службе за гинекологију и акушерство Опште болнице у том граду.

Породилиште је реновирано захваљујући донацијама од 20 милиона динара, а на употребу га је званично предала Драгица Николић, председница Управног одбора Фондације "Драгица Николић".

Драгица Николић каже да је презадовољна интересовањем донатора и архитектонским решењем које подсећа на старо Врање, преноси Танјуг.

"Када сам први пут посетила породилиште пре три месеца била сам изненађена да од 1980. године, када је изграђено, није ништа реновирано. У истим собама, у истим креветима, у истим постељинама, 34 године су се порађале мајке, ћерке, унуке. Наше сиромаштво, које нам је често изговор, довело је до тога да се три генерације порађају у истим условима", истиче супруга председника државе.

На трећем спрату врањског породилишта потпуно је реновирано више од 600 квадратних метара Службе гинекологије и акушерства са породилиштем.

Донирана је и савремена медицинска опрема попут ултразвука, породиљских столова и медицинских апарата који прате виталне функције новорођенчади. Набављена је нова постељина и опрема за бебе.

Председник Николић каже да је ово друго породилиште које је реновирано уз помоћ Фондације "Драгица Николић", а да ће ускоро и Нови Пазар добити ново породилиште.

Објашњава да је због поплава и ванредне ситуације дошло до кашњења радова у Новом Пазару и да на реновирање у Србији чека још 73 породилишта.

"У ово породилиште 34 година није улагано. Разговарао сам са министром здравља који каже да када прође само пет година, а не реновирате породилиште, то је већ проблем", истиче председник Србије Томислав Николић.

Министар здравља Златибор Лончар оценио је да се донацијама може урадити велики посао и да је доказ врањско породилиште у коме се годишње роди око 1.700 беба.

"Породилиште које сада имамо јесте путоказ како треба да уредимо све делове болнице и даје нам наду да ћемо успети и да пројекат 'Једна зграда једна болница', завршимо до краја", каже вршилац дужности директора Здравственог центра Врање Владимир Стаменковић.

Председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица уручили су и поклоне Драгани Ристић из косовске општине Ранилуг, која је са бебом Симоном напустила породилиште у Врању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару