Читај ми!

Очување основних вредности јача међународно право

Министар правде Никола Селаковић оценио је да посвећеност очувању фундаменталних вредности, на којима треба да се темеље међународни односи, допириноси остваривању и даљем јачају међународног права.

Никола Селаковић је на Међународном правном форуму Санкт Петербургу истакао да фундаменталне вредности подразумевају слободу, једнакост, солидарност, толеранцију, поштовање људских права, поштовање природе и подељене одговорности, као суштинских основа на којима треба да се темеље међународни односи.

Република Србија, навео је Селаковић, изражава приврженост циљевима и нацелима Повеље УН, Миленијумској декларацији УН и закључима са Светског самита из 2005 године.

Та начела, према његовим речима, представљају императив савременог међународног поретка, а Повеља УН живи инструмент, који треба даље развијати на цивилизацијским тековинама оличеним у бројним међународним инструментима.

"Однос према примени међународног права и правилима и стандардима о људским правима не треба да буде праћен политичким опортунитетом и односом снага, на штету остваривања циљева дефинисаних Повељом УН", истакао је Селаковић у говору на панел дискусији "Принципи медународног права у 21. веку: Време за њихово сагледавање?".

Додао је да су коректно тумачење и примена међународног права уско везани за делатност УН као унизверзалне политичке организације, која, по дефиницији, треба да буде центар координације колективних напора држава чланица.

Говорећи о изазовима савремене међународне политике, Селаковић је указао да је борба против тероризма на првом месту и додао да Србија подржава напоре на усвајању свеобухватне конвенције против тероризма, која не би познавала изузетке и "посебне случајеве".

Селаковић је подсетио и да ће Србија 2015. године председавати ОЕБС-ом и да ће током тог мандата настојати да пружи допринос јачању начела међународног права.

"За Републику Србију то је велика одговорност, имајући у виду садашње међународне тензије, у погледу којих се надамо да ће бити решене на миран начин, у складу са међународним правом", закључио је министар правде.

Селаковић учествовује у тродневном 4. Међународном правном форуму у Санкт Петербургу који је почео данас и траје до суботе, 21. јуна.

Током трајања Форума, Селаковић ће имати билатералне састанке са министрима правде из земаља Европе, као и Јужне Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару