Читај ми!

Коп Тамнава, припреме за испумпавање воде

Испумпавање воде са највећег поплављеног колубарског копа Тамнава - Западно поље почеће крајем јуна или почетком јула, најавио је министар енергетике и рударства Александар Антић. Словеначка премијерка Аленка Братушек каже да ће донаторска конференција бити одржана средином јула.

Антић, који је са премијерком Словеније Аленком Братушек обишао тај коп, истакао је да се Србија озбиљно припрема за испумпавање воде са копа Тамнава и да је урађена неопходна студија у сарадњи са институтима и јавним предузећима.

Тај угљенокоп су претходних дана посетили и стручњаци из Холандије, Немачке, Русије, ЕУ, а очекују се и анализе колега из Јапана и Кине, рекао је Антић новинарима.

Нагласио је да је тај посао приоритет за Србију, али да ће приликом реализације тог посла бити спроведене најстроже мере безбедности да не би било угрожено све што је низводно од тог копа на реци Колубари.

Антић је навео да се у том послу очекује помоћ из Словеније, као и подршка те земље у лобирању да Србији помогну и остале европске државе.

Министар је указао на то да је на копу Велики Црљени већ у току испумпавање воде капацитетом од четири кубика воде у секунди, а наредних дана ће тај капацитет бити удвостручен на осам кубика у секунди.

"Врло брзо ћемо доћи до великог багера на Великим Црљенима, што ће омогућити да се од 1. септембра из Колубаре обезбеђује додатних 20.000 тона угља дневно за термоелектрану у Обреновцу", рекао је Антић.

Министар је напоменуо да ће то омогућити обезбеђивање 70 одсто потребних количина угља, а сада се из Колубаре обезбеђује 50 одсто угља.

Захвалио је на подршци и помоћи пријатељске Словеније, која је у прва 24 сата током поплава притекла Србији у помоћ.

Директор Рударског басена "Колубара" Милорад Грчић очекује да ће ускоро уз помоћ ресорног министарства започети испумпавање воде са Тамнава Западног поља, што је, како је рекао, кључно за опстанак "Колубаре" и "Електропривреде Србије" (ЕПС).

Напоменуо је да се захваљујући угљу из "Колубаре", производи 52 до 54 одсто струје у Србији, што довољно говори колико је важно да се тај проблем што пре реши.

Грчић је указао на то да је посета словеначке премијерке веома важна не само због помоћи коју та земља може да пружи Србији када је реч о овом проблему већ и због целокупне пажње са којом Словенија сагледава све последице поплава у Србији.

Тамнава - Западно поље је поплављена са око 210 милиона кубика воде, а дубина воде на појединим местима је и до 60 метара. Тај угљенокоп је тако практично постао четврто највеће вештачко језеро у Србији.

Словеначка премијерка Аленка Братушек обишла је данас Обреновац са министром одбране Братиславом Гашићем и састала се са председником Србије Томиславом Николићем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару