Читај ми!

Милојевић: Измене Устава за независно судство

Изменама Устава отклонила би се свака сумња у политички утицај извршне и законодавне власти на избор судија и председника судова, рекао је председник Високог савета судства Драгомир Милојевић.

Милојевић је истакао да је први радни текст поменутих измена готов и да би до краја месеца требало да се нађе на јавној расправи, односно да буде објављен на сајту Комисије за спровођење националне стратегије за реформу правосуђа, преноси Танјуг.

"Измене иду у правцу да судије и председници судова бира Високи савет судства, да се избор врши по утврђеним објективним критеријумима и у поступку који је транспарентан", рекао је Милојевић.

Такође, разлози за престанак судијске функције треба да буду јасно наведени, а чланове високог савета судства да бирају искључиво њихове колеге, судије, додао је председник ВСС-а.

"Тако би се отклонила свака сумња у постојање било каквог утицаја извршне и законодавне власти на избор судија, председника судова и чланова ВСС", рекао је Милојевић на скупу посвећеном независности правосуђа који је организовао ОЕБС.

Указујући да независност правосуђа ни сада није за завидном нивоу, што доказује и потреба за одржавањем тог скупа, Милојевић је рекао да постоје проблеми који треба да буду отклоњени.

"Ранији утицај извршне власти ишао је до те мере да се законодавна власт сводила на пуко усвајање закона које је написала извршна власт. Сада је ситуација далеко боља, али ако желимо да Србија иде у Европу онда независност мора бити подигнута на ниво који захтевају Европски стандарди", поручио је Милојевић који је и председник Врховног касационог суда.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да Министарство правде са своје стране ради све да се обезбеди незвисност правосуђа и подсетио да је уоправо оно предложило Националну стратегију за реформу правосуђа од 2013. до 2018. године.

Том стратегијом су, према његовим речима, предвиђени као циљеви независност органа који гарантују независност судија и јавних тужиалца, затим финансијска независност правосуђа, јачање капацитета ВСС и Државног већа тужилаца, јасни критеријуми за избор, напредовање и одговорност судија, као и успостављање каријерног система.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Питер Буркхард рекао је да је за независност правосуђа потребно створити климу у земљи да судије не осећају страх од спољних утицаја - политичара и људи из света бизниса, већ да буде слободно.

С друге стране, постоје и унутрашњи утицај у управосуђу, рекао је Буркхард појаснивши да је то начин на који правосуђе сагледава само себе.

Стална координаторка УН-а у Србији Ирена Војачкова Соломон оценила је да је у Србији потребно створити делотворан систем за заштиту људских права, а да је то могуће само кроз јако и независно судство.

"Без независног и делотворног судства нико не може да тврди да је обезбеђена и испуњена заштита људских права на националном нивоу", рекла је Соломон напомињући да национална стратегија за реформу правосуђа препознаје значај независности судства истичући га као један од стратешких циљева.

У раду скупа који се одржава у хотелу "Метропол палас" учествују и председници судова, судије, представници Друштва судија, заштитник грађана, као и представници ОЕБС-а који се баве питањима правосуђа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару