Читај ми!

Слика жене у медијима

Жене нису оно како их често медији представљају кроз изглед, деколте и фризуру, поручено је на Међународној конференцији "Слика жене у медијима". Повела се и жестока дебата о томе да ли су женама идеал старлете Станија и Сораја.

Аутор емисије "Ћирилица" Миломир Марић говорећи о припадницама нежнијег пола рекао је да су оне саме криве за слику која постоји у медијима и да су за 80 одсто жена "са фуункцијама или без" идеал жене старлете Станија и Сораја.

Револтирана оваквом изјавом, из публике се јавила некадашња градоначелница Београда Радмила Хрустановић која је рекла да разуме засто Марић провоцира, додајући да је овај скуп много озбиљнији од расправе о "две, три старлет".

"Разумела сам да је ово озбиљана тема и да нећемо свести овај панел на Станију Сорају и Оро. Марић веома провокативно инстистира код мушкараца у својим емисијама да они испадну мачо, а жене о којима прицају, које нису присутне, уђу у сферу која није лепа и добра. Мени ово ништа није смешно, жене у свом представљању треба да имају савезнике у мушкарацима", рекла је она.

"Ми смо веће бирачко тело и треба да нас има више, а нема нас. Зашто?", упитала је Хрустановић.

Марић је поручио и да му овај скуп изгледа као "антимушки скуп" и да жене желе да промене слику о себи, то би могле веома лако то да учине.

"Саме сте то направиле, нисмо вас терали да се представљате у медијима на овај начин " да су жене само лепотице, лепе и глупе. Саме потурате у новинама најстрашније прице о себи да би неко то поверовао, то радите да бисте манипулисали нама", категоричан је био Марић.

Скуп је отворила председница Удружења "Клуб првих жена" Ивана Зељковић, која је поручила да жене у медијима могу добити простор само ако је у фокусу њихов деклоте, изглед, фризура, додајући да су жне много више од тога.

"Надам се да у медијима данас неће у фокусу бити наса фруизура или деколте, већ да ће у фокусу бити наше речи и дела - све оно што чинимо за добробит овог друштва. Жене су присутне у овом друштву и то треба да буде видљиво. Да скренемо пажњу јавности, да указемо медијима или да захтевамо да будући наслови важних вести и теме у емисијама буду везане не за то како изгледамо већ шта имамо да кажемо", поручила је Зељковићева на отварању Међународне конференције "Слика жена у медијима".

Зељковићева је додала и да је ово прва конференција са оваквом тематиком у Србији, поручујући да ће променом свести у медијима о женама променити се И свест младих о њима, који кроз медије о нежнијем полу граде другачију, лажну слику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару