Читај ми!

Штрајк упозорења београдских адвоката

Београдски адвокати ступили су у петодневни штрајк упозорења, током којег неће заступати странке чак ни у хитним предметима. Незадовољни су вишеструким повећањем пореских обавеза и траже од Министарства финансија да стави ван снаге нова пореска решења која се односе на адвокатуру.

Председник Дисцплинског суда Адвокатске коморе Београда и један од организатора шрајка Драган Палибрк рекао је Танјугу да ће адвокати ићи до потпуног испуњења захтева да се пореска решења врате на ниво из 2013. године јер су она била заснована на закону док су ова, чије се поништавање тражи, заснована на уредби Министарства финансија.

Палибрк је истакао да уредба не може да буде јача од закона и додао да је спорном уредбом предвиђено повећање за 40 одсто пореских намета адвокатури.

"На то је Пореска управа додала још низ критеријума па онда за одређене колеге повећање пореских намета износи и до 200-300 одсто", рекао је адвокат указујући да је заблуда да су сви адвокати милионери.

Подсетио да адвокати имају још много захтева према држави као што су милионски износи за неисплаћене службене одбране, али да због тога никада нису обустављали рад и да је неправедно да им држава сада даје нове намете.

Председник Дисциплниског суда АКБ позвао је све своје колеге да испоштују скупштине и Управног одбора коморе о обустави рада.

Обустава рада требало би да потраје до 24. јуна и за то време адвокати неће излазити на рочишта, о чему ће обавестити судове.

Обуставом рада обухваћени су сви поступци пред свим судовима и другим органима, укључујући и притворске предмете, као и поступке по привременим мерама.

Једини изузетак представљају предмети у којима рок за изјављивање правног лека (жалбе) истиче у току трајања обуставе рада.

Одлука Скупштине АКБ о обустави рада донета је 31. маја, као и захтев Министарству финансија, да стави ван снаге нова пореска решења.

О одлуци су обавестени Министарство правде, Високи савет судства, Дрžжавно веће тужžилаца као и све Адвокатске коморе у Србији.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић је у петак на конференцији за новинаре објаснио да је овогодишње вишеструко повећање пореза за 95 одсто адвоката постало неподношљив намет, што ће, како је навео, многе приморати да затворе канцеларије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару