Новац из Фонда солидарности до краја године?

Србија планира да у другој половини јула поднесе захтев за коришћење средстава из Фонда солидарности ЕУ. Та средства биће употребљена за отклањање штете од поплава. Захтев би могао да буде одобрен на јесен, сазнаје РТС у канцеларији за европске интеграције, а новац би могао бити уплаћен до краја године.

Штете од полава и клизишта се још процењују. Према првим незваничним проценама, штета је око две милијарде евра. Међутим, стручни тимови су на терену и утврђују коначне размере мајске катастрофе после које нека села, попут ваљевског Ребеља, више не постоје.

"За сада истражујемо земљу где ћемо направити нове куће и ново насеље, пројекте имамо и добили смо их са ревизијом комплетно. Чекамо само да урадимо то у вези са земљом, да је стабилно тло пошто је горе све проклизало", каже Драган Јеремић, директор Дирекције за изградњу Ваљева.

Иако ће Србија за обнову преузети највећи терет, држава рачуна и на средства Фонда солидарности ЕУ.

Шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да Европска комисија веома тесно сарађује са владом Србије, у овом случају са канцеларијом за европске интеграције, да се припреми веома убеђујућа апликација.

"Има рок од 12 недеља од катастрофе. Мислим да су сви свесни тог рока и наравно да је професионална процена свих штета потребна као база ове апликације", каже Давенпорт.

Пошто захтев буде поднет Европској комисији, помоћ морају да одобре Европски Савет и Парламент. Недавно су ступила на снагу и нова правила коришћења средстава Фонда.

Ана Илић из канцеларије ЕУ каже да нам та правила иду на руку и углавном и јесу сада предвиђена земљама које подносе захтеве.

"Постоји мало дужи рок за припрему апликације са једне стране, с друге стране да буде мало брже одобравање тих средстава", каже Илићева.

Крајњи рок за предају захтева за добијање средстава из Фонда солидарности је 5. август.

Средства се користе за капиталнну инфраструктуру, за енергетику, за водовод, за све оно што преставља ту критичну инфраструктуру.

Министарка без портфеља задужена за ЕУ Јадранка Јоксимовић каже да је врло важно рећи да ми при процени штете урачунавамо и приватну имовину и у процену штете с тим што се средства не користе за приватне куће и приватне објекте.

Новац из Фонда могао би бити уплаћен до краја године. Међу земљама које су користиле ту врсту помоћи су Румунија, Словенија, Аустрија, Италија, Немачка. Фонд је основан 2002. после великих поплава у Централној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи