Читај ми!

Још без реда у приватном обезбеђењу

Шест месеци од усвајања, Закон о приватном обезбеђењу се не примењује јер нису усвојени подзаконски прописи. Између осталог, чека се на уредбе и правилнике који ће регулисати обуку запослених и додељивање лиценци фирмама и њиховим радницима. После њиховог усвајања, требало би да почне увођење реда у сектор приватног обезбеђења.

У сектору приватног обезбеђења ради готово 45.000 људи. Према неким проценама, они располажу са 13.000 комада оружја.

Дуго чекани и најављивани закон ступио је на снагу у децембру прошле године. Поставио је стандарде и критеријуме за рад фирми за приватно обезбеђење. Међутим, због избора нису усвојени други неопходни прописи из те области.

"На тим документима се још увек ради, тако да фактички ми имамо кола на клоцнама. Дакле, немамо оне гуме које ће да покрену, не постоји подзаконска регулатива да би се сам закон применио", објашњава Марко Милошевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Ђорђе Вучинић из Удружења за приватно обезбеђење очекује да у јуну или јулу почне примена закона. Истиче да ће бити потребно и да се МУП адекватно припреми и организује.

Убудуће свака фирма и појединац који се буду бавили обезбеђењем, мораће да добију лиценцу. То подразумева пролазак обуке, безбедносне провере и лекарски преглед.

Представници тих фирми сматрају да ће држава тако имати бољу контролу и надзор. Стручњаци не очекују проблем са озбиљним фирмама које обезбеђују велике компаније и банке.

Марко Милошевић истиче да ће најтеже бити да се дође до свих оних кафана, кафића, локала и сплавова где је и било највише инцидената.

"Дакле, ту имамо посла са нелегалним обезбеђењем, са појединцима не са фирмама, неретко криминогене прошлости. И опет је проблем ту и у полицији самој, јер имамо један број полицајаца ради на црно", каже Милошевић.

Претходне две године десило се неколико инцидената где је било умешано обезбеђење поједних сплавова и дискотека. Прошле године радници обезбеђења једног београдског локала претукли су на смрт Федора Фримермана.

Ђорђе Вучинић каже да нису само даваоци услуга прекршајно одговорни, већ и корисници услуга који организују службе обезбеђења без потписаног уговора.

"У будућности ће сплавови, ресторани, дискотеке и сви други корисници услуга обезбеђења ипак морати да имају уговоре са овлашћеним фирмама јер ће свако од нас морати да пријави свој посао локалној полицијској станици", истиче Вучинић.

Због великог броја запослених у приватном сектору безбедности, представници тог удружења очекују да ће бити неопходно најмање две године да се заврши комплетан процес издавања лиценци фирмама и појединцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи