Нови задатак за војску у Обреновцу

Припадници Војске Србије у Обреновцу ће бити ангажовани на рашчишћавању срушених кућа и стварању услова за изградњу нових, изјавио је министар одбране Братислав Гашић у Обреновцу.

Гашић је рекао да војска тиме прелази на нови додатни задатак у наредних седам дана, додавши да паралелно с тим Влада ради на доношењу законске регулативе за набавку материјала за изградњу кућа.

Министар одбране је нагласио да се све то ради како би омогућили грађанима да се до септембра врате у нове куће.

Прецизирао је да говори о онима чији су објекти срушени, истакавши да што се тиче оних чији су објекти оштећени и њихова санација мора да прође одређену законску регулативу.

Гашић је прецизирао да се то ради како у Обреновцу не би било злоупотреба у трошењу новца, као што је било приликом елементарних непогода у другим градовима у прошлости.

Нагласио је да се актуелна власт од таквих злоупотреба апсолутно ограђује и да је намера Владе да у Обреновцу свако добије максималну адекватну накнаду за свој губитак.

Братислав Гашић и министар здравља Златибор Лончар присуствовали су у Обреновцу седници кризног штаба на којој је, како је министар одбране пренео новинарима, разматрано и укидање ванредне ситуације.

"Донели смо одређене закључке које ћемо предложити премијеру колико сутра или у току дана", рекао је Гашић, који није могао да прецизира да ли ће ванредна ситуација у понедељак бити укинута.

Министар одбране је, уз напомену да и новинари могу видети колико уништених ствари и шута и даље има на улици, рекао да укидање ванредне ситуације зависи од Владе Србије и премијера.

Гашић је рекао да ће припадници Војске остати у Обреновцу и наставити да раде на изношењу кабастог смећа, дезинфекцији терена и осталим пословима.

Министри Златибор Лончар и Братислав Гашић указали су на неопходност поштовања свих мера везаних за прехрамбене производе, а у интересу безбедности и здравља грађана.

Гашић је подсетио да је забрањена трговина пољопривредном робом са поплављених поручја, јер се тиме угрожава безбедност грађана.

Навео је да је у Обреновцу све више отворених продавница и да се живот нормализује, указавши да и грађани морају "да узму неке ствари у своје руке" при сређивању приватних објеката.

Ултразвучни апарат за обреновачки Дом здравља

Локалном Дому здравља у Обреновцу донирани су савремени ултразвучни апарат са пратећом опремом и две стоматолошке столице.

Министар одбране захвалио је кинеској фирми "Миндра" захваљујући чијем ангажовању је Војска Србије успела да обезбеди ултразвучни апарат са пратећом опремом за Дом здравља.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао и да је захваљујући тој донацији решен акутни проблем у Дому здравља, подсетивши да су захваљујући премијеру Александру Вучићу у Обреновац недавно стигла и два возила хитне помоћи.

Најавио је и да ће фирма "Новартис" донирати санитетска возила, рендген апарат и остали санитетски материјал у вредности од 250.000 евра.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да је данашња помоћ круна ангажовања Министарства одбране у том граду.

Истакао је и да је сада у Обреновцу стабилна епидемиолошка ситуација захваљући и напорима Министарства здравља.

"Имамо могућност да сви становници буду здравствено збринути, а да се уз помоћ припадника војске односе кабасти отпад и отпад животињског порекла који би могао бити извор заразе", рекао је он.

Чучковић је истакао и да је ово ситуација у којој Влада Србије "јасно и гласно и конкретним делима стоји иза овог града", изразивши наду и да ће у наредном периоду бити конкретних мера и других министарстава.

У граду ради неколико продавница, трафика, једна банка као и два кафића, тако да је што се тиче бар снабдевања олакшан живот грађанима.

Велики проблеми су и даље присутни посебно са породицама чије домове је поплавни талас уништио, као и са дечјим вртићима и образовним установама који су у поплавном таласу претрпели велику штету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи