Читај ми!

Непоштене листе чекања за операцију катаракте

На операцију катаракте у Србији чека 29.000 људи. Како изгледа, неки од њих ће на ред доћи најраније за две године. Доктор Миленко Стојковић каже за РТС да се број пацијената стално повећава, а да листе чекања функционишу "непоштено".

Директор Клинике за очне болести Клиничког центра Србије Миленко Стојковић рекао је да је операција катаракте најчешћа хирушка интервенција у свету, јер се са растом старости популације непрекидно повећава број људи којима је таква операција потребна.

Стојковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао и да је систем по којем се чека на операцију "дубоко непоштен", јер функционише по принципу - дођете први и први добијете услугу.

"Трагично је то што ко дође први ви му опериштете једно око, па му закажете операцију за друго око, и та особа добије операцију на оба ока за врло кратко време, а неко чека две - две и по године на операцију једног ока, а дубоко је слабовид, готово слеп", каже Стојковић.

Истиче да листа чекања мора бити ревидирана тако да се прво онима који су дубоко слепи и слабовиди на оба ока, оперише једно око, а затим у оној мери у којој је то могуће оперише и друго око. Ипак, каже да то и није тако једноставно.

"Системи здравствене заштите који имају двоструко више операције него што ми имамо такође нису у стању да оперишу друго око. Рецимо 2004. су се у Великој Британији на листу чекања стављали само људи који на оном горем оку, које ће једино оперисати, имају само 50 одсто вида. Ми смо предвидели да сада либералније стављамо на листе чекања особе које имају 70 одсто вида, на оку које слабије види", рекао је Стојковић.

Говорећи о опреми која недостаје, Стојковић је рекао да је преко државног фонда набављен новац за 24.000 комплета потрошног материјала за операције следеће године.

"То ће се заправо реализовати између септембра ове и следеће године, и то је значајан помак за земљу ако се тако реализује 15.000 операција, то је невероватан скок. На нашој клиници кадар довољно ради, једини у Србији радимо у две смене, увешћемо од септембра смене и суботом и недељом", каже Стојковић.

Стојковић, који је један од чланова тима Министарства здравља за унапређење здравствене заштите, каже да постоји нацрт предлога за унапређење стања у целој Србији и истиче да је највећи проблем то што нема довољно обучених хирурга.

"Није толико потребна опрема, више је потребна едукација младих хирурга, да за годину - две добијемо бар десетак, двадесетак младих људи који ће драматично повећати број операција у малим местима, јер тамо је заправо основни проблем и ти се случајеви нама преливају", рекао је Стојковић.

Коментаришући стање на очној клиници на чијем је челу, Стојковић је рекао да ће у мање од месец дана бити отворено потпуно сређено дечије одељење, а да се до октобра очекује да оно буде проширено на читав спрат. Имаће амбулантни, поликлинички део, и станионарни део.

Како је најавио, то ће бити једно од лепших дечијих одељења у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи