Селаковић: Могућ уговор о екстрадицији са САД

Министар правде Србије Никола Селаковић изјавио је да очекује да са САД ускоро буде пронађено решење за потписивање међудржавног споразума о екстрадицији држављана две земље.

"Између министарства правде Србије и Владе САД постоји однос апсолутног поверења које се из дана у дан крунише резултатима наше сарадње и заједничког рада", рекао је Селаковић на свечаности у хотелу "Хајат" поводом уручивања награда за иновације и увођење система за електронску размену докумената у судовима.

Селаковић очекује да ће то поверење добити додатну потврду кроз решавање међудржавног споразума о екстрадицији држављана две земље, преноси Танјуг.

Најављује и да ће ресорно министарство у наредним данима Европској комисији и Савету Европе проследити нацрт Закона о заштити права на суђење у разумном року који треба да допринесе већој ефикасности српског правосуђа.

"У периоду пред нама с још више енергије и посвећености даћемо максимум да се проблеми у правосуђу решавају на адекватан начин, а један део тих проблема тиче се старих судских предмета", истакао је Селаковић.

Додаје да су Влада Србије и министарство правде апсолутно опредељени да дају максимум како би српско правосуђе добило нови квалитет који се огледа у санирању делова који су лоше оцењени, што се односи и на ефикасност.

"Велики број старих предмета није само резултат нерада једног судије. Не можемо рећи да су то само судије, да је то само министарство и закони, сви смо негде одговорни за то стање", навео је министар.

Оцењује да нема бољег рецепта за добро функционисање државе од успостављања међусобне равнотеже и ограничења међу различитим гранама власти.

Селаковић поручује и да сви морају да поштују принцип да се не сме вршити недозвољен утицај на правосуђе од стране извршне или законодавне власти и да ниједна грана власти не сме да се понаша апсолутно одвојено од својих грађана.

Амбасадор САД Мајкл Кирби оценио је да је правосуђе област која има велику важност за српско друштво и државу.

Кирби је најавио даљу подршку америчке Владе у циљу повећања ефикасности српског правосуђа.

"Желимо да помогнемо да Србија има функционално правосуђе које ће обезбедити правичност, ефикасност и брзину судских поступака", рекао је Кирби.

Амерички амбасадор уручио је награде председнику Врховног касационог суда Драгомиру Милојевићу и председницима основних судова у Суботици и Ужицу као и представнику Привредног суда у Зајечару за иновације у правосуђу и увођење система за електронску размену докумената.

Милојевић је, примајући награду, указао да је циљ измена да се домаћи прописи и судска пракса уједначе са правом и стандардима ЕУ и препорукама СЕ и Уједињених нација у области правосуђа.

Реч је о програму који су у овим судовима спроведени у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) у оквиру Програма поделе власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи