УНХЦР: Хитно решити проблем расељених

Високи комесаријат УН-а за избеглице позвао је власти да расељенима хитно омогуће добровољан повратак на Косово или локалну интеграцију, а донаторе и регионалне организације да подрже процес остваривања трајних решења.

Специјални известилац УНХЦР-а Чалока Бејани представио је у Женеви извештај о посети Србији и територији Косово од 9. до 12. октобра 2013. године у коме се разматра положај расељених и напори које су власти уложиле да га побољшају, преноси Танјуг.

У извештају се препоручује властима да реше проблем угрожених припадника мањина, укључујући интерно расељене Роме, Ашкалије и Египћане, оне који живе у неформалним насељима и без личних докумената.

Препоручује се и да се реше преостала имовинска питања која до данас онемогућавају да интерно расељени донесу слободну одлуку о томе да ли желе да се добровољно врате или интегришу у местима расељења.

УНХЦР остаје опредељен да подржи напоре Владе Србије у осмишљавању трајних решења за интерно расељене, рекао је шеф Представништва УНХЦР у Србији Едуардо Арболеда коментаришући извештај.

"УНХЦР ће наставити да сарађује са Владом Србије у мобилисању донаторске подршке у том циљу", рекао је Арболеда.

Представљајући извештај новинарима у Приштини шеф Мисије УНХЦР-а на Косову Џо Хегенауер је позвао власти на акцију.

"Време је да власти на Косову реше преостале имовинске проблеме и доделе земљиште да би се омогућио добровољан повратак у условима безбедности и достојанства", рекао је Хегенауер.

Према његовим речима, општине су те које имају главне надлежности за доделу земљишта за повратнике.

Многа расељена лица желе да остану где су расељени, рекао је Хегенауер и позвао власти да удвоструче напоре да омогуће онима који не желе да се врате на Косово интеграцију у срединама у којима се сада налазе.

Према подацима Владе Србије, у нашој земљи живи око 210.000 људи интерно расељених услед сукоба.

Након истраживања које су спровели заједно Влада Србије и УНХЦР наводи се да око 90.000 расељених joш увек није остварило трајна решења, док је 8.200 њих изразило интересовање за повратак на Косово.

УНХЦР процењује да на територији Косова живи више од 17.000 расељених лица.

Више од 6.600 лица са Косова још увек је расељено у Црној Гори, а близу 1.000 интерно расељених у Македонији, док је њих 137 у Босни и Херцеговини.

Сви они чекају трајна решења, каже се у саопштењу УНХЦР-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи