Солидарност и у обнови поплављених домова

Поплаве су узеле свој данак. Многи су остали без игде ичега, а само дезинфекција, исушивање, кречење, набавка основног намештаја и беле технике, кошта и по неколико хиљада евра. За сада само неки произвођачи, трговци и банкари угроженима такву робу нуде по повољним условима, по ценама нижим и до 30 одсто.

Вода одлази, али невоље остају. Многи из поплављених подручја су изгубили оно што су стицали цео живот.

Младен Лазић из Обреновца каже да је штета за кућу и локал у главној улици на два нивоа, по његовој процени око 8.0000 евра.

Да би се поново скућили, потребно је доста пара. Санацију би требало почети од зидова.

Бошко Вукашиновић из фирме "ЈУБ боје" каже да у зависности од степена оштећења за просечан стан од 60 метара квадратних за извођење радова и материјал треба издвојити негде од 100 до 400, 450 евра, у зависности од технологије која ће се применити.

Један велики трговински ланац технике у сарадњи са банкарима и добављачима нуди купцима из поплављених подручја основни сет технике - шпорет, фрижидер и машину за веш - по повољним условима.

Купци морају бити запослени или пензионери уз потврду да долазе из крајева погођених поплавама.

Жељко Миловић из "Техноманије" каже да ће цена бити већ од 55.000 динара. Према његовим речима, то су набавне цене за апарате и одлучено је да се понуде на кредит.

"Кредит ће бити са 30 одсто учешћа и то до 18 рата без икакве камате. Односно, каматну обавезу на себе преузимамо ми заједно с нашим добављачима. Ко купи такав сет добиће и један мали кућни апарат на поклон", навео је Миловић.

И произвођачи намештаја покушавају да се прилагоде новим околностима на тржишту.

Александар Ружетковић из "Форма Идеале" рекао је да та компанија као лидер у производњи плочастог намештаја у југоисточној Европи поседује компоненте које су сасвим довољне да се изађе у сусрет људима који су доживели ову јако велику несрећу.

"У договору са нашим сталним партнером Црвеним крстом преко кога бисмо све то и урадили, трудићемо се да произведемо и најпотребнији комад намештаја који буде неопходан тим људима. Да изађемо у сусрет преко бесплатне испоруке и монтаже, чак и у оним градовима где Форма Идеале нема своје малопродајне салоне", рекао је Ружетковић.

Национална организација потрошача Србије апелује на произвођаче и трговце намештаја и беле технике да се одрекну дела марже и грађанима с поплављених подручија чији је инвентар уништен или оштећен у поплавама и који поседују доказе о врсти претрпљене штете, омогуће куповину по нижим ценама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи