Читај ми!

Куће су приоритет у обнови

План Владе Србије је да се до 1. октобра санирају путеви првог и другог реда, као и локални путеви, али приоритет у обнови после поплава у Србији биће куће, поручила је потпредседница Владе Зорана Михајловић. Оценила је да ће се новац за обнову објеката после поплава сигурно наћи, само је важна брзина и ефикасност извођења радова на терену.

Сва расположива механизација јавних предузећа је већ на терену и ради се пуним интензитетом, рекла је Зорана Михајловић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Навела је да се у то лично уверила, тако да ће санација штета на путевима у Србији бити сасвим сигурно могућа до планираног рока.

Штета на путевима 1. и 2. реда износи око 40 милиона евра и влада је одлучила да се санирају и штете на локалним путевима где је штета процењена на око 20 милиона евра, тако да је штета на путној мрежи укупно око 60 милиона евра, навела је Михајловићева, која је и министарка саобраћаја и грађевине у Влади Србије.

"Процену штете ћемо имати до краја јуна, али то не значи да ћемо седети 30 дана", поручила је министарка саобраћаја и грађевине и поновила да је укупно процењена штета од поплава, без Обреновца, већ премашила пола милијарде евра, а кад се додају процене из Обреновца, сигурно ће бити више.

Михајловић је рекла да поменута цифра само износи директне штете, али да тек треба сагледати индиректну штету због утицаја на животну средину, изгубљеног прихода, бруто домаћег производа, социјалних случајева...

Нема дилеме да је највећу штету претрпео Обреновац, али ту су и други градови попут Малог Зворника где је тренутно процењена штета око милијарду динара, а биће и више, због клизишта, оштећеног моста, навела је Михајловићева и додала да су велике шетете претрпели Шабац, Лозница, Чачак и Бајина Башта.

Куће које су срушене биће изнова саграђене, а оне које су делимично оштећене, биће поправљене, поручила је Михајловић и додала да је формирано 40 експертских тимова које ће контролисати процене штете на терену по локалним самоуправама.

Марић: Важна је превентива 

Шеф Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао ја да у Србији још није укинута ванредна ситуација у Шапцу и још седам општина и напоменуо да одлуку о трајању ванредне ситуације на локалу доносе општине, а не влада, зато што оне боље могу да процене тренутну ситуацију.

Одговарајући шта је наша критична тачка у ванредним ситуацијама, Марић је рекао да је то превентива и оценио да је кључно да почнемо да мењамо ствари у смислу припрема, а не да чекамо да се ствари догоде, а онда је обично касно.

Марић је навео пример да Србија, после Албаније, има најмањи број ватрогасаца спасилаца у региону - око 3.150, а треба да има око 7.000, затим припадника Цивилне застите треба од 8.000 до 9.000, а тренутно је обуку прошло 1.500 људи, али већ годину дана не могу да се набаве униформе за њих.

Због климатских промена и Србија ће се у наредним годинама, нажалост, стално суочавати са поплавама и пожарима, тако да је потребно да се наша земља системски припреми са такве ситуације, упозорио је Марић.

На питање шта би променио у случају да се понове поплаве истог интензитета, Марић је рекао да не би мењао ништа у ангажовању људи и пожртвовању људи на терену, али мора се ојачати и опремити Цивилна заштита како је и планирано пре две године, напомињући да пуно треба урадити на превенцији.

Што се тиче ваздухоплова за гашење пожара, Марић је рекао да их Србија нема ни из далека довољно и ту се ослања на руске летелице које ће долазити по потреби и најавио набавку 96 ватрогасних возила за најважније центре у Србију, јер су постојећа већ застарела.

Марић је рекао да ће Србија морати да промени Закон о ванредним ситуацијама, посебно по питању одговорности, јер осим политичке, у закону нигде није дефинисана одговорност за оно што није урађено у посебним околностима елементарних непогода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи