Читај ми!

Обележена годишњица боја на Љубићу

Полагањем венаца и одавањем почасти код споменика Танаску Рајићу на брду Љубић код Чачка обелећжена је 199. годишњица битке на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића.

Државну церемонију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, а организатор комеморативног окупљања је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, преноси Танјуг.

Поред државног секретара, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, градског руководства, као и удружења и грађани који негују традицију ослободилачких ратова Србије.

"Данас се сећамо великих људи, који су пример свима нама, овде смо да их памтимо, будемо поносни на њих, да вратимо традицију српском народу и дамо већи значај свима који су кроз историју дали животе за слободу отаджбине", рекао је Поповић и додао да њихово достојанство треба да има посебно место и поштовање у држави.

Поповић је истакао да је као ваздухопловни официр ракетних јединица ПВО учествовао у одбрани овог подручја 1999. године.

"Зато ми је ово место драго и не заслужује да буде у оваквом стању пред јубилеј 200 година од боја на Љубићу. Ангажоваћемо све надлежне институције да овај меморијал идућу годишњицу дочека у лепшем светлу", истакао је Поповић.

Градоначелник Чачка Војислав Илић додао је да је заказао пријем код државног секретара Поповића, како би се разговарало о припреми прославе два века битке и јуначке погибије Танаска Рајића на Љубићу.

„Размотрићемо шта можемо учинити заједничким снагама и која друга министарства могу да помогну како бисмо 2015. годину дочекали потпуно спремни и на достојаснтвен начин обележили јубилеј", нагласио је Илић.

Танаско Рајић се убраја у ред најистакнутијих устаничких јунака у Првом и Другом српском устанку. Рођен је у месту Страгари код Рудника, страдао је у боју на Љубићу 6. јуна 1815. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи