Читај ми!

Професионализација судија стуб напретка

Министар правде Никола Селаковић разговарао је са амбасадором и шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Питером Буркхардом. Усагласили су се да ефикасно правосуђе мора почивати одговорним носиоцима правосудних функција и на континуираној обуци и професионализацији.

Министар Селаковић и амбасадор Буркхард разговарали су и о активностима Министарства правде у вези са преговорима Србије и ЕУ, преноси Танјуг.

Селаковић је обавестио Буркхарда да је Скупштина Србије на предлог Високог савета судства, после више од четири године, изабрала готово све сталне председнике судова у Србији.

Министар правде пренео се Буркхарду да је израђен и предлог Правилника о критеријумима, мерилима и поступку за вредновање рада судија и председника судова, који ће бити усвојен по добијању мишљења од стране Европске комисије.

Буркхард и Селаковић су се усагласили да избор сталних председника судова и излазак из такозваног "в. ф." стања, утиче на стабилизацију правосудног система и јача пут реформе српског правосуђа.

Буркхард је посебно заинтересован за недавно усвојен нови Закон о извршењу кривичних санкција који је увео низ новина, као што је судија за извршење.

"Буркхард је рекао да ће Мисија ОЕБС пружити подршку у виду стручне обуке тих судија, као и јачању система алттернативних санкција", наводи се у саопштењу.

Селаковић је истакао да ће, након званичног извештаја о скринингу за поглавље 23 у јуну, Министарство радити на изради акционог плана за преговарање тог поглавља.

Министар правде је указао да постојећи акциони планови за Националну стратегију реформе правосуђа 2013-2018. и Националну стратегију борбе против корупције, у великој мери већ садрже главне мере и задатке, који се морају наћи и у Акционом плану за Поглавље 23.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи