Замена бројила, опрез због напона

Рестикција струје због поплава није било, а у ЕПС-у кажу да их је увоз електричне енергије коштао 6,5 милиона евра. У свим поплављним подручјима у Србији у току је замена бројила домаћинствима где је вода оштетила куће и мерна места. У Обреновацу су неке трафо-стнице још под водом.

Током поплава трафостанице су морале бити искључене због безбедности. Од 370 трафостаница на подручју Обреновца, већина је оспособљена за три дана, међутим, до 22 кључне трафостанице још се не може доћи због воде.

Аца Милојковић из Електродистрибуције Београд каже да електрична енергија иде својим водовима.

"Оне се налазе на почетку водова и не могу омогућити трансвер енергије даље. Тако да је већина центра Обреновца и даље без напајања", рекао је Милојковић.

У Дистрибуцијама кажу да ће доћи до сваког угроженог домаћинства. Убрзано се стара бројила замењују новим. Надлежни саветују грађане да струју не прикључују сами јер су оштећене кућне инсталације у зидовима који су још влажни.

"Мора се детаљно проверити, морају се користити оригинални осигурачи, аутоматски осигурачи да не би дошло до већих последица као што су паљевине", каже Милојковић.

Према његовим речима, инсталације су мокре, зидови су мокри и потребно је доста времена да се то осуши.

У току је процена штете на енергетском систему, али пошто су неки објекти још под водом, тешко је утврдити оштећења. 

Александар Обрадовић, в.д. генералног директора ЕПС-а каже да је ЕПС претрпео огромну штету, која се састоји из два дала.

"Једана је директна штета нанета нашим објектима и опреми. А други део штете ћемо тек осећати у наредном периоду. Прве провцене о директној штети су око 200 милиона евра на нашем систему. Међутим, та цифра није коначна јер део наше опреме у Колубари је и даље под водом", објашњава Обрадовић.

Оштећеним домаћинствима опроштена је мајска потрошња струје, а поскупљења струје у плановима ЕПС-а за сада нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару