Читај ми!

Како се припремити за промену климе

Поплаве које су погодиле Србију, а пре тога априлски снег у појединим местима и летње врелине претходних година, отварају питање - шта нас чека у будућности. Ако знамо да је за тридесет година у Европи било више од триста поплава, а само у последњој деценији двеста, јасно је да клима није у најбољем стању.

Поставља се питање можемо ли да победимо изазове које климатске промене стављају пред нас.

Само у последње две и по деценије, преживели смо 12 најтоплијих година. Просечна температура у односу на прошли век већа је за цео степен, а научници сматрају да ће наставити да расте.

Горан Пејановић из Републичког хидрометеоролошког завода рекао је да употребом нумеричких модела који су врло комплексни који повезују аеросоле, вегетацију, лед се долази до предвиђања да ћемо имати повећање падавина, у летњем периоду смањење и повећање температуре до 2030. године за један, два степена.

Ипак, захваљујући науци, велике количине падавина могли бисмо да предвидимо, па и да се припремимо за њих. У Институту за метеорологију сматрају да су поплаве, које су пре три године задесиле северну Италију биле упозорење и за Србију.

Млађен Ћурић из Института за метеорологију рекао је да је у питању иста регија.

"Пошто су у Пољској биле огромне поплаве и падавине, тако нешто би могло да се очекује у нашој земљи, па да онда по томе планирамо, колики насипи теба да буду", навео је Ћурић.

Ко је губитник у вечитој игри природе и човека?

Пејановић каже да је човек највећи фактор, повећање популације на земљи износи седам милијарди људи, повећање индустријске производње, повећање саобраћаја, све то доводи до повећања емитовања концетрације угљендиоксида, метана, азот оксида.

"Клима је толико снажана да је човек срећом још увек мали да би је у толикој мери мењао, па да би ми то приписивали нашој грешки", сматра Ћурић.

Да је "здравље" климе угрожено, најбоље илуструју елементране непогоде којих је све више. У последњих десетак година у Европи је било 200 катастрофалних поплава, а у наредних 20 година прете нам суше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи