Читај ми!

Вербић студентима: Донесите нам знање

Потписивањем уговора, две стотине студената докторских студија постали су стипендисти Министарства просвете, чиме се укључују у научноистраживачке пројекте.

Осим укључења у европски научни пројекат Хоризонт 2020. и већих издвајања за науку, министар Вербић обећава да предстоји и решавање питања нострификације и признавања диплома за повратак квалитетних истраживача из света.

У протеклих 12 година, Министарство је стипендирало 1.636 студената докторских студија, уз обавезу ангажовања у научноистраживачким организацијама на пројектима које финансира Министарство.

"Услови студирања су, па солидни, а што се тиче уговора, па то је мој једини извор финансирања и подстрек ми је за даљи рад да наставим да студирам добро", каже докторанд нуклеарне физике Универзитета у Новом Саду Арпад Тот.

Тијана Стаменковић, докторанд хемије Универзитета у Нишу, нада се да ће то мало да олакша ствари. "Поготову што су услови мало лошији за студирање, и студије мало скупље у нашој земљи, али надам се да ће са овом стипендијом то бити мало боље", каже Тијана.

Поред 200 нових стипендиста, Министарство наставља са стипендирањем још 406 студената који су задовољили услове да ову стипендију задрже.

Најдуже може да се користи четири године. А стипендиста може бити ангажован и у реализацији вежби на факултету.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић истиче да проблем такозваног одлива мозгова није у чињеници што значајан број успешних и талентованих студената одлази из земље на престижне универзитете, већ у томе што се јако мали број њих враћа.

"Заправо, као министар желим да вас мотивишем да део своје академске каријере проведете на страним универзитетима, али да се свакако вратите и донесете нам знање, вештине и искуства која у Србији још нисмо освојили", поручио је Вербић студентима.

План државе је да постепено годишње повећава улагања у науку како бисмо се приближили или достигли европски ниво од један одсто бруто домаћег производа. Србија је тренутно на 47. месту у свету по достигнућима у науци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи