Бесплатан железнички превоз за санацију штете

Железнице Србије ће бесплатно превозити све што је потребно за санирање штета од поплаве, а општине само треба да упуте захтев, изјавио је генерални директор тог предузећа Драгољуб Симоновић.

"Железице су на располагању држави и локалним самоуправама", истакао је Симоновић додајући да ће Железнице Србије уступати и старе прагове и друге материјале за санирање клизишта, преноси Танјуг.

Према његовим речима, српске железнице могу да превозе камене агрегате много лакше и брже, као и други грађевински материјал и већ су упутиле као помоћ тешку механизацију у угрожена подручја.

"Железнице Србије су и поред свих својих мука одмах првог дана упутиле 500 људи у Шабац као испомоћ, а сутрадан још 200 људи, као и 12 тешких машина", нагласио је Симоновић.

Железнице су ставиле на располагање у Руми и ванредне путничке и теретне возове за евакуацију становништва и довожење потребног материјала за утврђивање бедема у Шапцу и друге потребе, као и машине у Смедеревску Паланку.

"Имамо 200 или 300 људи сваког момента за испомоћ где год су потребни", нагласио је Симоновић.

Железнице Србије ће помоћи и своје раднике из угрожених подручја тако што ће, према речима Симоновића, организовати радне акције за обнову и градњу кућа, с обзиром да у оквиру тог предузећа и мајстора свих струка, тако да ће на тај начин уштедети новац.

Симоновић је казао да је на железничком Коридору 10 успостављен саобраћај и да су тако ослобођена 34 међународна воза и успостављен теретни железнички саобраћај.

Према његовим речима, до пре 24 сата на 90 одсто пруга је саобраћај био у прекиду.

Он је казао да железнички саобраћај био потпуно блокиран на границама са Србијом и да је то сада решено, али да све те деонице тек треба ремонтовати, с обзиром да су штете огромне.

Симоновић је напоменуо да ће тек стручне екипе проценити о коликој штети је реч и да ће обнову Железнице Србије саме финансирати како би помогле држави.

Говорећи о највише оштећеној барској прузу, где је саобраћај у прекиду, на делу Вреоци - Косјерић, Симоновић је казао да је на делу од Лајковца према Ваљеву и кањону реке Градац укупно изгубљено између шест и седам километара пруге, а бујица је у близини Лајковца чак преврнула мост тежак око 100 тона.

Симоновић је казао да се начелно договорио са компанијом Руских државних железница "Интернешнал", која је задужена за реализацију руског кредита за српску железницу, да они одраде обнову те пруге унапред и пре 2016. године, када је планирана обнова комплетне пруге Београд - Бар.

Он је казао да би оштећена пруга могла да буде обновљена до 20. јуна, а да би већ следеће недеље могло да почне чишћење терена.

Симоновић је навео да је доста оштећана и половина пруге Рума-Зворник, коју би такође требало што пре обновити.

У железницама кажу да је саобраћај обновљен на прузи Београд - Ниш преко Мале Крсне и преко Младеновца, Лапово - Ниш, Лапово - Краљево - Пожега - Бар, Краљево-Витановац, Пожега-Драгачево-Чачак, Крушевац - Сталаћ, Прахово пристаниште - Зајечар, Кучево - Мајданпек, Београд - Рума-Сремска Митровица - Шид, Марковац - Свилајнац и Ресник - Вреоци која је значајна за потребе ТЕНТ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи