Читај ми!

Помоћ стиже у поплављена подручја

Многе компаније, појединци и локалне самоуправе шаљу помоћ у води, храни и опреми за угрожено становништво у поплављеним областима. Републичка дирекција за робне резерве хитно ће испоручити 85 тона основних животних намирница свим угроженим општинама.

Министар трговине Расим Љајић рекао је да ће Републичка дирекција за робне резерве свим општинама чији су грађани угрожени катастрофалним поплавама хитно испоручити 85 тона основних животних намирница.

Љајић је додао да је реч о испоруци 50 тона брашна, 20 тона месног нареска, 10 тона паштете и пет тона млека у праху, саопштено је из његовог кабинета.

Љајић је позвао све кризне штабове с територија општина угрожених поплавама да своје потребе за поменутим намирницама доставе Сектору за ванредне ситуације МУП Србије, преко којег ће бити вршена дистрибуција намирница.

Компанија "Тигар" ад из Пирота је на захтев Штаба за ванредне ситуације у Београду претходне ноћи испоручила додатних 600 пари гумених чизама. Пре два дана "Тигар" је донирао 1700 пари чизама.

"СИМПО" ад испоручио је 450 душека за угрожене од поплава у Србији а на располагању је и сто лежајева, 500 дечијих душека и 1.000 дечијих креветаца, које ће та компанија испоручити по захтеву и распореду надлежних служби. 

Општина Бабушница донела је одлуку о издвајању милион динара из општинског буџета за помоћ угроженима у елементарним непогодама и поплавама.

Прва помоћ упућена је рано јутрос општини Параћин, и то камион пијаће воде која је у овом моменту најпотребнија.

Остала средства ће бити употребљена за куповину конзервиране хране, која ће се слати у угрожена подручја или ће се новчана средства уплаћивати на жиро рачуне Републичког штаба за ванредне ситуације или угрожених општина, наводи се у саопштењу.

Група "Универекспорт" послала је шлепер помоћи за становништво најугроженије поплавама у Србији, а током дана још једно возило биће послато у кризна подручја, саопштила је та новосадска трговинска компанија.

То је само први део помоћи који ће "Универекспорт" наставити да шаље, у сталном контакту са Кризним штабом, наведено је из те компаније. 

Компанија "Имлек" је у Централну апотеку Клиничког центра Србије послала 5 тона млека у праху, као хуманитарну помоћ.

Меркатор-С, у чијем саставу послује трговински ланац "Рода", упутила је хуманитарну помоћ најугроженијем становништву у вредности од 2.300.000 динара у води, конзервираној храни,
пеленама и одећи.

Компанија "Дон Дон" донирала је 3.000 векни за најугроженије грађане Лазаревца и Београда а акцији ће се прикључити сви погони који послују у саставу компаније.

Црногорска компанија "Атлас група" упутила је 100.000 литара флаширане воде угроженим подручјима у Србији. ЈКП "Градске пијаце" донирале су воће, поврће и конзервирану храну прихватним центрима у Београду, саопштено је из тог предузећа.

Три тоне хране одвезено је у спортски центар "Шумице", три тоне у Радничко прихватилиште у Устаничкој улици и три тоне хране у општину Раковица.

И македонска фабрика воде "Кожувчанка" из Кавадараца шаље Србији 50 хиљада литара негазиране изворске воде за пиће за поплављена подручја.

Компанија "Филип Морис" обезбедила је 75.000 долара, које је ставила на располагање Центру за ванредне ситуације за куповину чамаца и друге неопходне опреме за спасилачке тимове.

Компанија "Викторија Груп" издвојила је 10 милиона динара за помоћ Влади у отклањању последица поплава и помоћ најугроженијима.

"Еликсир група" из Шапца у чијем саставу послују "Еликсир Зорка Шабац", "Еликсир Прахово" и остале чланице, донирала је 10 милиона динара, као прву помоћ за санирање последица поплава.

Центар за промоцију науке направио је мапу локација на којима се сакупља помоћ угроженима од поплава. Мапа је отворена и може је допуњавати сваки корисник.

Комби Југословенског драмског позоришта ће у недељу од 10 до 14 сати бити на располагању свима у ширем центру Београда који желе да помогну угроженима у поплавама, а нису у могућности да оно што су им наменили однесу у неки од центара за прикупљање помоћи, саопштило је позориште. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи