Читај ми!

Помоћ угроженим подручјима

Бројне компаније, удружења и општине почеле су да шаљу помоћ поплављеним подручјима. СПЦ најавила да ће за прву помоћ издвојити 10 милиона динара и основати специјални фонд за учешће у санирању последица поплава.

Произвођач минералне воде "Књаз Милош" упутио је флаширану воду за пиће, а компанија "Бамби" донирала је своје производе.

Донације су упућене Кризном штабу који ће даље дистрибуирати воду и храну људима у општинама које су у критичном стању.

Компанија "Делез Србија" саопштила је да је припремила осам тона хране и воде за помоћ становништву поплавом угрожених делова Србије.

Како компанија наводи у саопштењу, до данас "Делез" је у та подручја усмерио 3,5 тона намирница преко Банке хране.

Компаније "Идеа" и "Јана" саопштиле су да су донирале 83.000 литара воде и пет тона воћа грађанима Обреновца, Лазаревца, Трстеника, Свилајнца, Јагодине и Параћина.

Компанија СББ и ККР, инвестициони фонд у чијем саставу послује та телекомуникациона компанија, саопштили су да ће донирати 25 милиона динара подручјима захваћеним поплавама у Србији.

Како се наводи у саопштењу, у договору са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије новац ће бити усмерен најугроженијим подручјима којима оваква помоћ буде најургентнија.

Војвођанска банка обезбедила је помоћ у вредности од милион динара за угрожено становништво у поплавама и смештај на Палићу, саопштено је из те банке.

Компанија "Енергопројект Холдинг" обезбедила је смештај и храну за 240 људи. Кухиња је мобилисана и у припреми је одмах 50 оброка, а дат је налог да се организује хитна набавка хлеба и још намирница.

"Вип мобајл" уступио је шест сателитских телефона Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије како би олакшали комуникацију са спасилачким тимовима у областима где друге везе не функционишу.

За пренос сигнала биће коришћен сателитски канал који Випу закупљује као члан "Телеком Аустрија групе", а тамо где буде могуће и Випова мобилна мрежа.

Рударско-топионичарски басен Бор обезбедио је помоћ укупне вредности шест милиона динара у ћебадима, ланч пакетима, води и чамцима за становништво угрожено поплавама.

У приправности су и техника и људство спремно да по потреби одмах пружи помоћ према плану и потребама штаба за ванредне ситуације.

Владика бачки Иринеј рекао је да ће Српска православна црква ће као прву помоћ најугроженијима у поплављеним подручјима издвојити 10 милиона динара и основаће спцијални фонд за учешће у санирању последица изазваних великим непогодама.

Истакао је да ће се СПЦ за помоћ обратити и другим црквама и институцијама које могу да помогну угроженом народу.

Општина Нова Варош сакупила је помоћ у вредности од два милиона динара. Како се наводи у саопштењу, општина је из свог буџета издвојила милион динара, док су преостали милион донирали привредници из ове општине.

Тако је прикупљено 720 пари гумених чизама, око 22.000 квадратних метара грађевинске фолије, преко 1200 канистера и бурића за воду.

Чак и једна од најсиромашнијих општина у Србији, Бабушница, донела је на ванредној седници Општинског већа одлуку о издвајању милион динара из општинског буџета за помоћ угроженима од елементарних непогода.

Како је саопштила општина Бабушница, прва транша помоћи биће упућена рано ујутру општини Параћин - камиони пијаће воде, која је у овом моменту тамо најпотребнија.

Привредна комора Београда донирала је граду Београду милион динара за помоћ становништву главног града Србије угроженог поплавама.

Због ванредне ситуације до даљег је одложена Ноћ музеја, која је требало данас да буде одржана широм Србије, али организатори кажу да ће поједини музеји у Београду и Новом Саду бити отворени за прикупљање помоћи угроженима у поплавама.

И Југословенско драмско позориште одлучило је да приход од представа уплати за помоћ поплављеним подручјима.

Хуманитарна организација "Срби за Србе", која окупља више хиљада чланова из расејања и Србије, покренула је велику акцију помоћи угроженим домаћинствима у Србији чија су имања погођена једном од највећих елементарних непогода у последњих 100 година, наведено је у саопштењу те организације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи