Читај ми!

Правосуђе под утицајем партија

Грађани доживљавају правосуђе као место велике корупције, мада истраживања показују да носиоци правосудних функција нису у врху такве лествице, оцењено на скупу посвећеном судијској етици и борби против корупције у правосуђу. Окупљени истакли да је правосуђе изложено утицајима политичких партија.

Председник Удружења тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић рекао је да сва истраживања спроведена протеклих година показују да тужиоци раде "под облаком стрепње и страха, да нису самостални у односу на извршну и законодавну власт, а да посебан проблем представља утицај адвоката чланова странака на власти", преноси Танјуг.

Илић се позвао на истраживање Цесида из 2012. године, које је обухватило 521 тужиоца, и које је показало став већине, да напредовање и избор не зависе од знања и образовања које имају, већ да је пресудан политички утицај.

Као један од већих проблема, Илић је истакао и то што поједине средине немају довољан број тужилаца, нарочито после доношења новог Законика о кривичном поступку, што доводи до блокаде рада и као примере навео Прокупље, Панчево и Београд.

Судија Привредног апелационог суда у Београду Ивана Павловић сагласна је са колегом Илићем у вези са независношћу и каже да и судије раде под притиском и да их друштво често доживљава као дежурне кривце.

"Тренд је да се судије окривљују за све, они су дежурни кривци и то изгледа свима одговара, али анкете не стављају судије на прво место када је реч о перцеприји корупције", рекла је Павловићева.

Према њеним речима, судије, као и тужиоци, осећају дозу различитих притисака, али томе морају да одоле.

Учесницима скупа обратио се и амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм, који је изнео искуства немачких привредника који послују у Србији.

"Како чујем од немачких привредника који раде у Србији, проблем српског правосуђа је независност судија, трајање поступка и то што се дуго чека на извршење пресуде", навео је Вилхелм.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић такође сматра да је поверење грађана у судије и тужиоце све мање и да у тој области мора много да се ради како би се поправио тај утисак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи