Читај ми!

Преминуо пацијент са вештачким срцем

Тридесетосмогодишњи Милош Гајић из Крћевца код Тополе, први пацијент у Србији коме је у јуну прошле године уграђено вештачко срце, преминуо је јуче ујутро. Пре уградње пумпе Милошево срце радило је са само 20 одсто капацитета.

Лекари су се надали да ће за Милоша на време стићи одговарајуће срце, али то се, нажалост, није догодило. Пумпе које се уграђују пацијентима, само су мост до трансплантације.

Милош је са вештачким срцем живео скоро годину дана. Кардиохирург Миљко Ристић, који води тим за трансплантацију срца, каже да је механичка пумпа за пацијента у одређеном тренутку спас, али да није најбоље решење. Милош је већ једном имао тромб, овога пута, компликације су биле теже.

"Ту смо се са њим некако сродили и сестре и доктори, посто је део, да тако кажем, наше шире породице, надали смо се да ће донор који се појавио у Ургентном центру, да ће породица дати сагласност за трансплантацију. То се није догодило, и он је нажалост преминуо", каже директор Клинике за кардиохирургију КЦС-а Миљко Ристић.

У овом тренутку, трансплантацију срца чека 11 пацијената. Од покретања тог програма у Клиничком центру Србије, ново срце добило је седам особа, а механичку пумпу, која мења рад срца, осморо пацијената.

"Вештачко срце ми је уграђено 28. априла, пре 15 дана. Пре тога сам се осећао јако лоше, фракција ми је била између 10-15 посто, то значи да се физички напрежете када везујете ципеле, а сада ми је фракција 45 одсто што је 300 пута јаче", каже ДрагишаТомовић из Београда.

Ристић каже да су на неко мало изненађење, за мање од годину дана урадили 15 великих комплексних операција, које се односе на трансплантацију срца и вештачке пумпе.

Због успешног покретања програма трансплантације срца у Србији, тиму Клинике за кардиохирургију првог јуна у Бриселу ће бити уручено европско признање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи