Контроверзе око избора заменика тужилаца

Државно веће тужилаца предложило је скупштини 47 кандидата за избор за заменике основних јавних тужилаца. Међу кандидатима је Ненад Стефановић, председник Удружења судијских и тужилачких помоћника Србије које оспорава цео поступак због недостатка критеријума за избор.

Удружење подсећа да Државно веће тужилаца (ДВТ) нема одговарајући Правилник за вредновање стручности, достојности и оспособљености кандидата још од 2009. године и да су од тада сви изабрани били бирани на основу неформалних и дискреционих критеријума, а да без тога не може да се утврди који су кандидати најбољи, преноси Танјуг.

"Ова одлука ДВТ-а је јасно показала, с једне стране, снагу и утицај који је Удружење својим бескомпромисним радом оставило на постојећи систем, док с друге стране показује тенденцију система да у себе увуче све оне који му се директно супротстављају, у нади да ће ућуткати Удружење", наводи се у саопштењу.

Поздрављаући одлуку о предлогу за избор Стефановића, Удружење је истакло да од своје борбе неће одустати као и да ће Стефановић наставити да обавља своју функцију до наредне скупштине Удружења, након чега ће остати у његовом руководству и даље радити на остварењу циљева.

Због недостака критеријума за избор, Удружење сматра да се за кандидате који су предлагани и бирани од 2009. године не може формално утврдити да ли су најбољи, као што не може да се тврди ни да су најгори.

С друге стране, Удружење је свесно да би настао колапс у тужилачкој организацији да се чекало доношење одговарајућег Правилника, с обиром на то да је ступањем на снагу новога ЗКП потреба за новим тужиоцима је повећана.

Зато је апеловало да се што хитније доносе Правилник како би се критеријуми формализовали и да би се са сигурношћу могло утврдити да се најбољи кандидати бирају.

Ово Удружење је у протеклом периоду успело да пред Уставним судом оспори закон којим су предност приликом избора за тужиоце и судије имали дипломци Правосудне академије, у односу на судијске и тужилачке помоћнике који су обучавани по менторском систему какав постоји у Аустрији и Немачкој.

Сходно одлуци Уставног суда, ДВТ је на управо завршеном конкурсу предложио махом судијске и тужилачке помоћнике.

Удружење је уверено да ће се Стефановић својим неоспорним интегритетом и спремношћу ухватити у коштац са постојећим системом јер је, како наводи, на личном примеру показао шта значи бити достојан правосудне функције, при чему његова стручност и оспособљеност никада није била доведена у питање.

Стефановић је три године у истражном и кривичном одељењу Првог основног суда у Београду, а од октобра 2013. године, од почетка примене новог Законика о кривичном поступку и увођења тужилачке истраге распоређен је на испомоћ у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Члан је радне групе Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа 2013. до 2018 године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи