Колико смо (не)писмени?

Из године у годину, осмаци освајају све мање поена на завршном испиту из матерњег језика. Лане је генерација, у просеку, освојила половину од потребног броја бодова што је, преведено у оцену, двојка. Осим недовољног знања, тестови показују и да им елементарна писменост није јача страна.

Ђаци најчешће греше у састављању реченица, при писању малих и великих слова. Имају проблема с гласовним променама, скраћеницама... Професори кажу да ђаци највећи греше што правопис не схватају озбиљно. Најбитније им је да одговоре на питање.

"Најбољи пример каква неписменост јесте да деца највише греше на тим завршним испитима у правопису. Иако та питања не траже правописан одговор, ипак се подразумева да властита имена буду великим словима написана, а не тек тако офрље написана и без правиописне форме", каже Златко Грушановић, директор ОШ "Вук Караџић" из Београда.

"Деци много тога представља проблем што се тиче правописа. И сматрам да су за то криве друштвене мреже, односно њихово економисање језиком на један врло неуобичајен начин", сматра Милица Миловановић, професор српског језика из Јагодине.

Ново, допуњено издање правописа Матице Српске добили смо 2010. године. Међутим, с њим нису упознати не само ђаци, већ ни добар део одраслих.

"Како се односимо према норми у саобраћају, односно према саобраћајним прописима, вероватно се тако или слично односимо и према правописној норми. То је више ствар наше недисципине, или да тако кажем потребе да не поштујемо оно што јесте норма. И опет имамо проблем. Сваки саобраћајни прекршај се санкционише. У правопису се условно речено ништа не санкционише осим код студената и ученика", каже Вељко Брборић, шеф Катедре за српски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Због тога лингвисти упозоравају: није задатак само школе и универзитета да штите правопис, већ целог друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи