Језера, скривени бисери Београда

Београд има 11 језера, од којих је једно природно. Због неодговорног односа према њима српска престоница ризикује да она постану баре.

За Аду Циганлију чули су сви. За Дубоки поток знају, углавном, само Барајевчани. Језеро се налази на скоро осам хектара, има чисту воду, кажу, 98 одсто.

"Ово је скривени бисер Београда и једно од језера за које знају само мештани Београда. Језеро није далеко од Београда, вода је врло чиста па имате утисак да сте у Швајцарској", каже Слободан Стојичић, директор инжењеринга "Београдвода".

Лети је овде најлепше, слажу се мештани. Иако нема уређене плаже, много је купача.

То је неописиво, боље него на Црногорском приморју, где сам био прошле године, тврди Слободан Милутиновић.

Милош Томић био је водич РТС-а, или, боље рећи, кормилар. Ту проводи своје пензионерске дане и добро познаје сваки део Дубоког потока.

"Имамо стазу око језера, имамо три природна извора са хладном водом, стазу кроз шуму, па је идеално за шетњу и дружење", каже Томић.

Вода је у појединим деловима језера дубока и 18 метара и прави је рај за искусне риболовце. И најмлађи овде пецају и освајају награде на такмичењима.

"У језеру има разне рибе - шарана, бабушки, смуђева и сомова", додаје Томић

Београд има 11 језера, једно природно и десет вештачких.

"Од тих језера три одржавају 'Београдводе' и служе за заштиту од поплава, па су она урадила свој посао пре неки дан у великим падавинама и спречила поплаве", каже Милош Миловановић из "Београдвода".

Поред скривеног бисера, Дубоког потока, ту је и подавалско језеро Трешња. Београд може да се похвали и Белом реком у Рипњу и Паригузом у Реснику. Нажалост, многа језера небригом људи постају баре које ће ускоро пресушити. С друге стране - уз мало труда - уживање за све генерације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи