Повереник честитао Дан слободе медија

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података, честитао свим новинарима у Србији 3. мај, Светски дан слободе медија.

У поруци медијским удружењима, Родољуб Шабић је навео да је остваривање изузетно важне улоге медија веома важно да представници власти и предузећа која су у јавном власништву на прави начин извршавају своје обавезе према јавности, преноси Фонет.

У том погледу има помака на боље, али још увек и веома много проблема, због чега је неопходно да се коначно на прави начин активирају законски механизми одговорности за кршење законом утврђених права јавности, истиче Шабић.

Све активности власти, посебно располагање јавним новцем и великим јавним ресурсима, су легитиман предмет интересовања и анализе новинара и медија, оценио је Шабић и додао да је изузетно важно да се медији њима баве на основу поузданих и комплетних информација, односно докумената.

Прокламовани принципи јавности рада власти морају се остваривати у стварности и не смеју остајати на нивоу "папирних" прокламација и они обавезују власт да јавности пружа много више информација на најпогоднији начин, не само на захтев, већ проактивно, јавним презентирањем докумената и база података на Интернету, истакао је Шабић.

Повереник је указао и на то да велику, неспорну обавезу државе мора да представља и осигуравање личне безбедности новинара, што укључује и дужност државе да казни оне који ту безбедност угрозе.

С тим у вези, немогуће је не сетити се да је протекло 20 година од смрти Даде Вујасиновић, 15 од смрти Славка Ћурувије и 13 од смрти Милана Пантића, а да истина и правда нису задовољени, подсетио је Шабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи