УНС и НУНС о Светском дану медија

Поводом 3. маја, Светског дана медија, новинарска удружења упозорила на лош економски положај новинара и позвала да се медијима омогуће услови за несметан рад, без притисака. Синдикат новинара Србије и Коалиција запослених у медијима траже да се пре усвајања закона испитају наводи о корупцији.

Слобода медија у Србији је угрожена, јер новинарство никада није било у тежем економском положају него што је данас, упозорило је Удружење новинара Србије у прогласу.

УНС је позвао новинаре и медијске раднике да у суботу од 11.55 до 12 часова прекину програм у електронским медијима, прочитају проглас или га објаве на екранима, онлајн и штампаним медијима, у оквиру акције "Пет минута громогласне тишине", преноси Танјуг.

"Напредак Србије на светским ранг-листама политичких и медијских слобода ('Фридом хаус' и 'Репортери без граница') маскира материјалну беду новинара, који су пали на дно лествице по зарадама, иако спадају у запослене са највишим просеком образовања", наведено је у прогласу.

Нека истраживања показују да новинари у Србији зарађују као железнички радници, а плаћени су слабије од возача аутобуса.

"Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха", поручили су из УНС-а.

Притиснути немаштином, у страху од губитка посла или хонорарног статуса у коме их власници медија држе годинама, новинари и медијски радници подложни су цензури и самоцензури.

Према истраживању УНС-а из марта ове године, 35 одсто чланова је одговорило да је повремено изложено цензури, а 44 одсто самоцензури. У великој мери цензури је изложено седам одсто колега, а аутоцензури чак 28 одсто.

УНС тражи да у националним медијима запослени добију без накнаде 25 одсто државног капитала.

Влада Србије треба да на дневни ред коначно стави извештај Верице Бараћ и Савета за борбу против корупције о стању у српским медијима, односно о механизму утицаја контролора тржишта реклама на уређивачки садржај медија, и да докаже да неће од претходне власти једноставно преузети полуге утицаја на медије.

Неопходно је да правосуђе најзад уједначи судску праксу како се више не би дешавало да судови драстично кажњавају медије због објављивања тачних информација и да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када је у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије.

УНС подржава напоре надлежних да најзад пронађу убице наших колега Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић.

НУНС: Обезбедити услове за слободан рад медија 

И Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" позвали су власт и државне органе да новинарима и медијима обезбеде услове за слободан рад, без притисака и цензуре.

У прогласу поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, НУНС и "Независност" од власника медија захтевају да побољшају "понижавајуће радне и животне услове запослених у медијским кућама".

"О стању медијских слобода у Србији најбоље говори све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца. Стотине наших колега је остало без радног места, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, зараде су смањене или се нередовно исплаћују", наведено је у тексту прогласа.

НУНС и синдикат "Независност" тврде да финансијски и политички центри моћи медије у Србији користе као средство креирања јавног мњења у складу са својим, уским и себичним, интересима.

"Упркос декларативним обећањима, власт и даље оклева са реконструкцијом медијског законодавства, задржавајући директан и индиректан утицај на медијско тржиште на којем и даље нема кључних претпоставки за слободну и фер утакмицу", навели су они.

НУНС и "Независност" позвали су све медијске раднике да се заједно супротставе даљој ерозији професије и учине све како би подигли углед новинарства и вратили поверење грађана, поручивши да улога медијских посленика није испуњавање жеља моћника, већ одговорно информисање и стварање критичке јавности.

"Новинаре и целокупну јавност Србије посебно онеспокојава чињеница да ни 20 година није било довољно да се открије ко је убио новинарку Даду Вујасиновић, да се ни после 15 година не зна по чијем налогу је убијен колега Славко Ћурувија и да већ 13 година остају непознати и некажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића", истакли су у НУНС-у и "Независности".

Они су позвали све новинаре и медије да 3. маја, и пет до дванаест искључе тон и замраче екране, и минутом громогласне тишине покажу да су спремни да се боре за слободу новинарске професије.

СИНОС: Испитати наводе о корупцији пре усвајања закона

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Коалиција запослених у медијима (Коалиција ЗУМ) позвали су Владу Србије да пре доношења сета медијских закона направи амбијент за почетак дијалога у медијима и доношење гранског колективног уговора у складу са искуством демократских земаља.

Они су од Владе Србије затражили и да одмах отвори извештај покојне председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ и достави га Народној скупштини и јавности на увид пре усвајања сета медијских закона.

Верица Бараћ је у извештају о проблемима и притисцима на медије детаљно писала о корупцији у медијима, а, како тврде у тим организацијама, поједини људи који воде медије прозване у овом извештају, били су део тима који је креирао сет медијских закона.

"Под њиховим директним притиском припремана су решења која штите интересе крупног капитала, и која ће, уколико буду усвојена, водити у даљу тајкунизацију и таблоидизацију медија. Јавност ће оставити без непристрасних информација, а више од 4.000 људи без посла", упозорено је у прогласу СИНОС-а и Коалиције ЗУМ поводом Светског дана слободе медија. 

СИНОС и Коалиција ЗУМ су упозорили на катастрофалне последице приватизације, указавши да би наставак по истом сценарију значио "затирање српског новинарства".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи