Читај ми!

АНЕМ: Нови закон, па конкурс за фреквенције

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) апеловала је на Републичку радиодифузну агенцију да не расписује нови јавни конкурс за доделу фреквенција са националним покривањем док се не донесе нови Закон о електронским медијима.

Како се наводи у саопштењу АНЕМ-а, које преноси Танјуг, наредни конкурс требало би да буде за дигитално, а не за аналогно емитовање.

"Ако би РРА наставила да инсистира на ригидном тумачењу Закона о радиодифузији и ипак расписала нови јавни конкурс, такав потез би представљао додатно трошење ресурса и времена, јер би исход био исти, а са друге стране би одвратио пажњу од много значајнијих питања за медијски сектор, попут усвајања новог законодавног оквира, приватизације преосталих медија у јавној својини, транзиције ка дигиталном емитовању, реформи јавних сервиса", истакао је АНЕМ.

То удружење позвало је РРА да озбиљно сагледа потребе медијског тржишта и у том смислу направи свеобухватну анализу која би показала колики је број емитера реалан за овакво медијско тржиште, а да затим, на трагу тих налаза, крене са израдом нацрта нове Стратегије развоја електронских медија, као и да у том процесу консултује и емитере на националном, регионалном и локалном нивоу.

АНЕМ је понудио своју сарадњу и партнерство "посебно зато што је, крајем претходне године, Агенцији већ упутио документ који би могао да представља полазну основу за израду нове Стратегије развоја радиодифузије (електронских медија)".

Асоцијација независних електронских медија поздравила је јучерашњу одлуку Савета РРА којом је формално окончан Јавни конкурс за доделу дозволе за емитовање телевизијског програма са националним покривањем и подсетио да је у неколико наврата АНЕМ говорио о формалним и материјалним недостацима конкурса и критиковао расписивање конкурса за доделу дозвола за аналогно земаљско емитовање.

"Упорно инсистирање на расписивању конкурса позивањем на члан 49. Закона о радиодифузији довело је до тога да се најпре угрози и успори процес дигитализације, док је друго расписивање конкурса, после проналажења компромиса у погледу коришћења фреквенција за дигитализацију, довело у сумњу подобност преосталих фреквенција да будућем емитеру омогуће национално покривање", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, исти кандидати су се пријавили на оба конкурса и оба пута је утврђено да нису испунили услове које предвиђа Закон о радиодифузији, односно ниједан од кандидата није добио потребну већину гласова чланова Савета РРА.

Јучерашњом одлуком, закључио је АНЕМ, одбрањен је и интегритет институције независног регулатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи