Читај ми!

Линта: Скинути хипотеке са некретнина Срба

Председник Удружења избеглица Миодраг Линта позвао Хрватску да што пре усвоји одлуку о ослобађању од обавезе повраћаја средстава и о скидању хипотеке са њихових некретнина.

Миодраг Линта је указао на "дискриминацију на етничкој основи 14 српских породица" чије су куће и привредни објекти били одузети после завршетка рата и дате на привремено коришћење грађанима хрватске националности 1995. године Законом о привременом одузимању и управљању одређеном имовином, преноси Танјуг.

Како је навео у Саопштењу, привремени корисници супротно закону предузимали су одређена улагања у имовину, а хрватски судови су доносили пресуде којима су обавезали власнике Србе да привременим корисницима врате средства која су они улагали у њихове некретнине без њихове сагласности.

Према његовим речима, решавање 14 случајева српских породица био је један од услова за затварање поглавља 23 "Правосуђе и људска права" јуна 2011. године у приступним преговорима Хрватске за улазак у ЕУ, као и да Хрватска није испунила услов иако се обавезала својим "Акционим планом за испуњавање преосталих обавеза из преговора о приступању ЕУ" да ће ти случајеви бити решени пре уласка у Унију.

Линта је зато позвао премијера Хрватске Зорана Милановића и прву потпредседницу хрватске владе Весну Пусић да, у што краћем року, испуне преузету обавезу и то тако да Влада Хрватске усвоји Одлуку којом се власници некретнина изузимају из обавезе повраћаја средстава и трошкова парничног поступка држави и привременим корисницима у поступцима неовлашћених улагања, као и да се скине хипотека са њихових некретнина у земљишним књигама.

"То значи да би држава преузела обавезу плаћања одштете привременим корисницима за уложена средства у некретнине, док би се власници ослободили било каквих обавеза према привременим корисницима или према држави", поручио је Линта.

Линта је, с друге стране, затражио од Министарства спољних послова Србије "да се активно ангажује на решавању овог проблема, кроз стални дијалог" са хрватским Министарством спољних послова.

Истакао је и да је од 14 поменутих, посебно хитан за решавање случај породице Кунић, "јер је општински суд у Карловцу за 12. мај заказао продају њихове имовине у селу Загорје, општина Крњак, на Кордуну".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи