Читај ми!

Биста Гаврилу Принципу код Бачке Паланке

Редитељ Емир Кустурица и песник Матија Бећковић су у Товаришеву, код Бачке Паланке, открили бисту Гаврилу Принципу и спомен-плочу са именима 50 солунских добровољаца.

Биста Гаврилу Принципу и спомен-плоча солунским добровољцима откривене су у оквиру обележавања 100. годишњице почетка Првог светског рата, преноси Танјуг.

Откривајући спомен-плочу добровољцима из Товаришева, Матија Бећковић је подсетио на староседеоце из тог бачког села, који су у Сарајеву на школовању били симпатизери и чланови организације "Млада Босна".

Обраћајући се гостима на свечаности у центру тог места, Бећковић је истакао да Принципов пуцањ пре једног века није променио само његов живот, већ и живот сваког Србина у Аустроугарској и подсетио на огромне жртве које је у Великом рату претрпео српски народ.

"Жртве се не смеју заборавити", рекао је Бећковић и нагласио да је занемаривање српских жртава у Првом светском рату почело већ по његовом завршетку.

Кустурица је рекао да није било Гаврила Принципа, не би било ни модерне српске државе и подсетио на прекинуте везе Принципа и свог родног Сарајева.

Прослављени режисер је рекао да је рођен у непосредној близини моста Гаврила Принципа, улица је била Војводе Степе, а име јој сада не зна, а "мост који је водио у парк Цара Душана сада се другачије зове".

Иницијатива за постављање бисте Принципу и спомен-плоче солунским добровољцима потекла је од подружнице Удружења "Огњена Марија Ливањска" из Товаришева и Обровца као и Месне заједнице "Товаришево", где су током колонизације 1946. године стигли људи из Принциповог завичаја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи