Читај ми!

Дан кад је страдала Народна библиотека

Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије у Другом светском рату одржана је на локалитету некадашње Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу.

Окупљеним грађанима, амбасадорима, писцима се прва обратила в. д. управника НБС Светлана Јанчић, рекавши да је Народна библиотека Србије, најстарија и најугледија установа културе у држави, стециште знања, памћења и свести о значају и угледу институције и њеним одговорностима, дубоко укорењена у саму суштину националног бића и колективног идентитета, преноси Танјуг.

Током 182 године истрајног и посвећеног рада Народна библиотека Србије верно је делила судбину народа и земље, рекла је Јанчићева и додала да је за време немачког бомбардовања Београда у априлу 1941. уз велике људске жртве и огромна разарања града, чије су последице још видљиве, у ваздушним нападима неповратно уништена драгоцена национална научна и културна баштина, прикупљана и чувана у Народној библиотеци од њеног оснивања 1832. године.

"У времену у коме, и поред болних искустава, библиотеке и архиви широм света и даље нестају у пламену, наша је обавеза да коначно вратимо књигу на Косанчићев венац, да достојно обележимо место страдања, да му удахнемо живот, смисао, лепоту и племенитост, да се дубока рана на бићу Националне библиотеке залечи, а прекинута нит трајно успостави", закључила је Јанчићева.

Књижевник, управник Библиотеке Матице српске и дописни члан САНУ Миро Вуксановић подсетио је да је у бомбардовању "у буктињу претворена национална српска библиотека".

"Буктињу су створиле хитлерске бомбе, на данашњи дан, на шести април који је убијен чим је почео да свиће. Тада су плануле и књиге на немачком језику. Зло је зло зато што и само себе погађа", рекао је Вуксановић.

Позвао је да се на Косанчићевом венцу подигне маузолеј спаљеној књизи "читалачки скроман и сетан, као надгробник страхоти која је уништила саму себе, отишла под земљу на којој, слободно, сами на своме, говоримо речима које не могу да горе".

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да је уништење Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, која је изгорела у нацистичком бомбардовању 6. априла 1941. године, један од највећих злочина почињених над покретном културном баштином у Европи током Другог светског рата.

"Тиме је страдање наше библиотеке прерасло националне оквире и постало универзалини симбол покушаја уништења и затирања културе, уметности, науке и образовања", рекао је Тасовац.

Рекао је да је изузетно богат и разнородан национални фонд тадашње Народне библиотеке Србије био сведок динамичне и бурне историје ових простора, преплитања култура, традиција, језика, религија и идеологија.

Окупљени на рушевинама НБС на Косанчићевом венцу оставили су књиге, а у уметничком делу програма позоришна трупа Дах театар извела је перформанс.

Иначе, чланови Управног одбора Народне библиотеке Србије Гојко Тешић и Миладин Шеварлић протестовали су због тога што нису били позвани на обележавање Дана сећања на страдање НБС.

"То је срамота", рекао је председник УО Тешић медијима и упитао докле ће НБС бити посед једног човека "без лика и дела".

Члан Управног одбора Шеварлић је у писаној изјави за медије навео да не позвати чланове УО на обележавање страдања НБС представља "озбиљан преседан".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи