Читај ми!

Ко нас штити од пожара

Нема довољно инспектора који брину о заштити од пожара, али у МУП-у кажу да контрола угоститељских објеката мора да буде приоритет. О превенцији и заштити од ватре мало тога знамо, кажу стручњаци. Са учењем о томе како да се заштитимо у ванредним ситуацијама треба почети још у школским клупама.

Пожар у дискотеци "Контраст" пре две године, пример је тога да се у превенцији и заштити од пожара није далеко стигло. Отац страдале Тамаре Миладиновић и сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије урадили су текст новог закона о заштити од пожара, али се он још увек није нашао у скупштинској процедури.

На једном од многих београдских сплавова запослени кажу да су контроле инспекције редовне. И сами, за случај потребе, план евакуације вежбају једном недељно, а противпожарне апарате сервисирају на шест месеци.

"Такође сарађујемо са фирмама које су обучене и имају сертификате за тај вид противпожарне заштите. Имамо пумпе на местима за случај за гашење", каже менаџер једног сплава Срђан Вујичић.

Истиче да у случају тог сплава може да приђе брод са воде да гаси пожар. "Такође, сарађујемо са ватрогасцима из Земуна који су нам ту близу и могу у веома кратком периоду да дођу до нас", рекао је Вујичић.

Број инспектора није довољан, али, кажу, контрола објеката, поготово угоститељских, мора да буде приоритет.

"Нарочито када су у питању новогодишњи празници и када се дешавају та већа окупљања људи, а познато вам је да је након немилих догађаја у 'Контрасту' извршена свеобухватна акција", каже Иван Зарев, начелник Управе за превентиву МУП-а.

Тада је, каже, извршена контрола око 4.000 објеката и наложено око 20 хиљада мера и изречено 89 забрана.

О превенцији и заштити од ватре мало тога знамо, кажу стручњаци. Са учењем о томе како да се заштитимо у ванредним ситуацијама треба почети још у школским клупама.

Начелник ектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић указује на то да деца у школи не уче како да се сачувају од пожара, или у случају поплаве и других елементарних непогода.

"Ја се надам да ће такве ствари да се промене, а онда можемо говорити о томе да ће доћи времена када у стамбеним зградама неће нестајати ватрогасни апарати, неће нестајати црева, неће нестајати сва опрема коју једна стамбена зграда треба да има", рекао је Марић.

Статистика показује да су људски фактор и неисправне електро-инсталације најчешћи узроци пожара,  а безбедност на свести оних који руководе местима где се окупља велики број људи. Било да је то власник кафића или председник скупштине станара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи