Читај ми!

Стразбур, ветерани остају без дневница

Oдбијена првостепена пресуда Европског суда за људска права којом је Србија обавезана да исплати дневнице ветеранима рата 1999. године, саопштило је Удружење бораца рата 1999.

Велико веће Европског суда за људска права у Стразбуру одбило је жалбу ратних ветерана у случају "Вучковић и други против Србије", којом су тражили исплату накнада по основу ратних дневница од марта до јуна 1999. године.

У образложењу коначне пресуде Великог већа наведено је да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове које им нуди домаће правосуђе.

"Суд не сматра да постоје специјални разлози за изузимање подносиоца жалбе од обавезе да исцрпе домаће правне лекове, у складу са адекватним правилима и процедурама у домаћем правосуђу", каже су у одлуци суда у Стразбуру.

Са 14 гласова за и три против, суд је подржао приговор државе Србије који се тиче тога да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове који се односе на њихову притужбу за дискриминацију.

"Као последица тога, суд сматра да не може да разматра ову жалбу", закључује се у пресуди Великог већа.

Ту одлуку суда, Удружењу је телефоном пренео заступник ветерана Срђан Алексић.

Ветерани су се окупили на централном градском тргу где су одлуку суда саопштили свим борцима и члановима њихових породица.

Ветерани: Поражавајућа одлука за државу

Ратни ветерани из Ниша сматрају да је данашња пресуда Већа Европског суда за људска права поражавајућа за државу, а не за борце, и најављују да ће наставити протесте и борбу за остваривање својих права.

"Држава је успела да нас победи, али то је срамота за државу, а не за нас", рекао је бивши резервиста током рата 1999. године Родољуб Вуковић из Удружења бораца Ниша, реагујући одмах по сазнању да је суд у Стразбуру поништио првостепену одлуку о исплати ратних дневница.

Ратни ветерани из Ниша ће, како је најављено, тражити изједначавање својих права са правима ветерана из Топлице, којима су ратне дневнице исплаћене као такозвана социјална помоћ.

Европски суд за људска права је у септембру 2012. године донео пресуду којом Србија мора да исплати дневнице ратним ветеранима из 1999. године, чиме је стао на страну резервиста из Ниша, који су од државе захтевали исплату дневница за време проведено у униформи током бомбардовања.

Суд је таквом пресудом дао за право да се држава Србија огрешила о њих, тачније да су дискриминисани у односу на ратне ветеране из Топличког округа јер нису добили новац који су једни називали "социјална помоћ", а други "ратне дневнице", на шта се Република Србија жалила.

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је у фебруару прошле године ревизију коју је Србија затражила у случају "Вучковић и други против Србије".

Србија је потом уложила жалбу и упутила захтев да Велико веће размотри пресуду Европског суда.

Правни заступник ратних ветерана Срђан Алексић раније је изјавио да би ратне дневнице требало исплатити за око 16.500 бораца из Ниша и то по 3.500 евра са припадајућом законском затезном каматом, што би укупно за све ветеране из Ниша било око 50 милиона евра.

Према Алексићевим речима, број бораца који очекују исплату ратних дневница износи око 70.000 у Србији.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи