Читај ми!

Ђукић Дејановић: Не поштује се кадровски план

За солидарно опорезивање заосталих плата у здравству трошкове треба да сноси менаџмент куће, каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић и додаје да је проблем што се не поштује кадровски план. Број оболелих од тубекулозе преполовљен, каже министарка.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је рекла да за солидарно опорезивање заосталих плата у здравству које се исплаћују у једном месецу, рецимо медицинских сестара, трошкове треба да сносе они који не раде посао како треба, а то је менаџмент куће.

"Финансијска дисциплина је неопходна у свакој организационој јединици па и у здравству. Зна се како се морају исплаћивати плате и управо трошкове би требало да сносе они који не раде свој посао како треба", нагласила је министарка здравља.

Дејановић каже да је о овом проблему разговарала и са министром финансија, али да је суштина да свако уради свој посао како треба, да не би долазило до таквих "аномалија".

"Свако има свој степен одговорности. Руководиоци установа морају да обезбеде плату здравственом раднику", рекла је Ђукић Дејановић.

Додала је да министар здравља не смењује директоре здравствених установа, али може да тражи од директора да се поштују сва финансијска упутства и да број запослених буде у складу са кадровским планом.

"Проблем је што се примало доста људи и што се не поштује кадровски план. Када би се поштовао кадровски план овако нешто се не би догађало. Међутим, не може последице сносити појединац који је коректно радио свој посао и у његову одбрану ће стати и министарство и синдикати", закључила је Дејановић.

Здравственим радницима којима плате не финансира Републички фонд за здравствено осигурање већ их плаћа здравствена установа, плате често касне па медицинске сестре које имају по 34.000 плату и приме две у једном месецу морају да плате солидарни порез на износ који пређе 60.000 динара.

Број оболелих од тубекулозе преполовљен

Ђукић Дејановић је присуствовала обележавању Светског дана борбе против туберкулозе у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут".

"У Србији, према подацима из 2012. годишње има 17 пријављених случајева туберколозе на 100.000 становника, што нас сврстава међу европске земље са ниском стопом обољевања", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да годишње у Србији оболи 1.220 људи, те да је стопа излечења 84 одсто.

Туберколоза још постоји у Србији, као и могућност да се од ње оболи, најугроженије групе становништва су затвореници, житељи ромских насеља и корисници "интравенских супстанци", рекла је министарка.

"Како би се овај тренд одржао најважније је да у сваком моменту имамо доступну дијагнозу, континуирано снадбевање лековима, да се надзире читав ток лечења и да проширујемо трагање за оболелима у ризичним популацијама", нагласила је министарка здравља.

Ђукић Дејановић је додала да је сигурно да постоје и друге области поред вакцинације и лечења деце оболеле од тумора, у којима су постигнути запажени резултати и да их медијима накнадно може доставити.

Према речима чланица националног тима за борбу против туберколозе Лидије Ристић, најниже стопе оболелости од туберколозе у Србији су у Средњебачком округу, где оболи пет људи на 100.000 становника а највише у Мачванском - 39 и Колубарском - 32.

Стопа успешног лечења од туберколозе у Србији је 84 одсто, што је већи проценат од европског, који је 76 одсто, рекла је Ристићева и прецизирала да је "током 2012. године од 1.220 оболелих умрло њих 36".

"Глобал фонд" у Србији од 2004. године подржава борбу против туберкулозе и за пројекат који траје до 2015. године уложено је око 10 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи