Читај ми!

Споразум за бољи положај младих у Србији

Премијер Ивица Дачић састао се са делегацијом Европског омладинског центра и Студентском унијом Србије, са којима је потписао споразум о разумевању. Потписани споразум подразумева да ће Влада осигурати и унапредити положај младих у Србији, рекао Дачић.

Премијер Ивица Дачић изјавио је да млади треба да буду највећи добитници европских интеграција и изразио наду да ће Србија у наредних пет година, најкасније са новим буџетским циклусом у ЕУ, већ бити на дневном реду за пуноправно чланство у Унији.

Дачић се састао са делегацијом Европског омладинског центра и Студентском унијом Србије, са којима је потписао споразум о разумевању.

Он је истакао да потписани споразум пре свега подразумева да ће влада осигурати и унапредити положај младих у Србији, додајући да је у контексту предстојећих европских интеграција важно да млади људи буду највећи добитници тог процеса.

Дачић је рекао да се Влада обавезала да ће у било ком распореду и организацији сектор за омладину бити равноправам са другим областима, да ће спроводити стратешке циљеве у складу са законом о младима, указујући да ће бити и буџетских издвајања за младе које се тичу поспешивања програмског рада организација младих и за младе.

Такође је казао да се влада обавезала да ће израдити националну стратегију и остала документа који се тичу младих уз консултацију са организацјиама младих, што пордазумева укључивање младих у процесе одлучивања на локалном и републичком нивоу. Тиме се, према његовим речима, стварају веће могућности за младе на тим нивоима.

"Водићемо рачуна о доступности једнаких права и шанси за све младе у друштву", подвукао је Дачић, додајући да ће се водити рачуна и о подстицању развијању и вредновању достигнућа младих.

Када реч о економији Дачић је казао да ће се водити рачуна о основном питању са којим се данас сусрећу млади, а то је незапосленост, те је веома важно стратешки решити то питање, што подразумева подстицање и стимулисања свих облика запошљавања, самозапошљавање и предузетништво младих, обезбеђивање могућности за стажирање и стицање радног искуства.

Везано за образовање залажемо се за модернији, ефикаснији и праведнији систем образовања који је доступан омладини и који је у складу са европским трендовима и вредностима у образовном систему, додао је он.

Дачић је нагласио да то укључује и континуирану превенцију насиља међу младима и над младима.

"Сматрамо да млади људи треба да буду основна полуга развоја нашег друштва, што подразумева стварање бољих услова за образовање и запошљавање, заснивању породице, а за њихов останак подразумева да имају добру перспективу. Од стратешке важности је то што је Србија отпочела преговоре о чланству у ЕУ", констатовао је премијер Србије.

Додао је да су наше омладинске организације већ део европских организација, те да је важно да се млади осећају делом европског простора и да користе многе акције и погодности које се пружају на основу сарадње и заједничког рада тих асоцијација.

Газела Пудар Драшко испред Европског омладинског центра указала је да ова организација у Србији окупља око 70.000 младих и да има за циљ да им приближи Европу.

Споразум, који је потписан са Владом је, како је указала, од великог значаја по ову организацију, која ће се трудити да буде мост између младих и институција.

Бојан Војиновић из Студентске уније Србије изразио је наду да ће споразум помоћи студентима у њиховом даљем развоју.

Потписивању споразума, који је у име Европског омладинског центра парафирао председник Милош Миленковић, а у име Студенске уније Бојан Војиновић, присуствовали су министар културе Иван Тасовац и министар образовања Томислав Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи