Петрушић: Извинити се мањинским групама

Због апела који је Скупштина града Чачка упутила РРА, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упутила Препоруку градској скупштини, у којој се од овог тела тражи да се јавно извини мањинским групама које су тим документом увређене.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упутила је Препоруку Скупштини града Чачка, у којој се од овог тела тражи да из своје Препоруке у вези са програмским садржајима телевизија са националном фреквенцијом којима се вређа морал и нарушава људско достојанство, усвојене 29. маја 2013. године, уклони проблематичне делове и јавно се извини мањинским групама које су њоме увређене.

Препорука је упућена Скупштини града на основу притужбе организације за људска и лезбијска права "Л", у којој се износи да је у Препоруци чачанског локалног парламента као један од разлога за њено доношење наведено "пропагирање хомосексуализма" и указује да су истополно сексуално оријентисане особе дискриминисане тако што су упоређене са педофилима.

У наведеној Препоруци чачанске скупштине стоји да "одборници Скупштине града Чачка, свесни опасности која прети од системског форсирања програмских садржаја који најдиректније утичу на стање колективног духа грађана, упућују РРА најоштрији протест против свих програмских садржаја телевизија са националном фреквенцијом којима се вређа морал, пропагира педофилија, хомосексуализам, вређа достојанство СПЦ и других традиционалних верских заједница и утиче негативно на формирање вредносних ставова младих генерација".

Повереница за заштиту равноправности је утврдила да је доношењем овог документа у коме се у исти контекст стављају особе хомосексуалне оријентације са другим изразито негативним и забрањеним друштвеним појавама, ствара понижавајуће и увредљиво окружење и вређа достојанство ове сексуалне мањине.

Због тога је дато мишљење да је Скупштина града Чачка тиме прекршила одредбе Закона о забрани дискриминације, па јој је препоручено да из своје Препоруке уклони спорне делове, упути јавно извињење грађанима хомосексуалне оријентације и убудуће води рачуна да приликом предузимања мера из своје надлежности поштује начело једнакости и забране дискриминације.

То значи да треба да се уздржи од неоправданог прављења разлике или неједнаког поступања и пропуштања, тј искључивања, ограничавања и давања првенства, у односу на лица или групе које се заснива на неком личном својству.

Скупштина града треба да обавести Повереницу о спровођењу препоруке у року од 30 дана од пријема мишљења са препоруком. Уколико ово тело не поступи по препоруци биће донето решење о изрицању мере опомене против којег није допуштена жалба, а у случају да се решење не спроведе Повереница може о томе обавестити јавност преко средстава јавног информисања и на друге начине.

Председник Скупштине града Чачка Вељко Неговановић рекао је Танјугу да је о свему обавестио шефове одборничких група, и да мора заказати нову седницу локалног парламента или да разматрање о Препоруци Поверенице стави на дневни ред већ заказаног заседања.

"Сматрам да смо приликом доношења Препоруке неспретно формулисали једну реченицу, јер суштина и намера тог документа није вређање мањинских група, већ апел РРА да медији са националном фреквенцијом уприличе свој програм и тако заштитимо омладину од ствари непримерених њиховом узрасту", изјавио је Неговановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару