Читај ми!

Медијски закони ускоро на експертизи у Бриселу

Нацрти закона о јавном информисању и о електронским медијима ускоро ће бити послати у Брисел на експертизу, најавио помоћник министра културе Саша Мирковић. Закон о јавним медијским сервисима је у фази у којој недостаје само један део - онај који се тиче финансирања, каже Мирковић.

Помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић најавио је да ће нацрти закона о јавном информисању и о електронским медијима ускоро бити послати у Брисел на експертизу.

На округлом столу "Кабловски ТВ оператори и слобода медија у Србији", Мирковић је истакао да је Нацрт закона о јавном информисању, који је кровни закон, спреман за слање стручњацима ЕУ.

"Тај документ је преведен и тренутно се ради пратећа документација, табеле усклађености. Очекујемо да ће наредних дана бити у Бриселу", рекао је Мирковић.

Додао је да се Нацрт закона о електронским медијима тренутно усклађује с мишљењима из других министарстава, истичући да је тај текст у фази у којој се припрема за превођење и да треба да почне да се ради табела усклађености.

"Очекујемо да и тај нацрт закона ускоро крене у Брисел. То значи да ћемо у овом периоду имати два закона који ће бити на анализи у Бриселу, што потврђује да је и овај период током предизборне кампање искоришћен за реформске процесе у Министарству културе и информисања", истакао је Мирковић.

Трећи медијски закон - о јавним медијским сервисима је, како је навео, "у фази у којој само један део недостаје, а то је део који је изузетно битан и тиче се финансирања јавних сервиса".

Према речима Мирковића, у будућности је потребно наћи одрживи модел финансирања јавих сервиса.

"На том моделу би требало да ради стручна радна група у чијем формирању треба да узму учешће Министарство финансија, представници РТС-а и РТВ-а, Минстарства културе и информисања и разне друге инстисутуције", додао је Мирковић.

Подсетио је да су нови медијски закони предвиђени још медијском стратегијом из септембра 2011.

"Надамо се да ће у догледно време сва три закона бити у скупштинској процедури и усвојени. Ова три закона представљају прикључак савременим токовима и стварају базу за развој медија и њихово боље функционисање", истакао је Мирковић.

Диглитализација до половине 2015.

Саша Мирковић је рекао да ће дигитализација телевизијког сигнала бити завршена у предвиђеном року, до половине 2015. године.

"Заиста верујем да неће бити разлога да се (поново) пролонгира, између осталог зато што је ово крајњи рок за дигитализацију", рекао је Мирковић новинарима, подсећајући да је претходно постављени рок померен за три године "зато што заиста није било реално да буде испуњен".

Како је истакао Мирковић, ако до половине наредне године не дође до дигитализације радио-телевизијског сигнала у Србији "постоји велика опасност да у граничним деловима земље Србије дође до мешања сигнала домаћих телевизија са телевизијама из суседних земља које су већ дигитализоване.

"У том случају ће се на тим каналима правити сметње телевизијама из Србије", рекао је он.

Мирковић је истакао да је дигитализација од изузетно великог значаја за медије и становништво у Србији.

Рок за завршетак дигитализације телевизијског сигнала у Србији је 17. јун 2015. Крајем прошле године проширена је инцијална мрежа, тако да је пробним сигналом покривено подручје са 75 одсто становништва Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару